Start

Bröstdagbok
Efter operationen

Innan operationen
På sjukhuset




19 april
Idag har jag lämnat blod på vårdcentralen. Det är lite underligt detta med Uppsalaläkaren... Det har satt en del myror i huvudet på mig. Sköterskan skulle skicka remisser till min vårdcentral och jag skulle lämna blodprov idag kom vi överens om. När jag kom dit fanns det ett meddelande att jag skulle komma och att remisser skulle faxas. Detta hade inte blivit gjort och då började sköterskan ringa runt. Okologmottagningen i Uppsala kände inte till någonting, hon ringde vidare och vidare... Tillslut fick hon tag på någon här i Falun som återkom efter en stund. Jag ingår visst i någon studie?! - varför har de inte upplyst oss om det??? därav visste inte Uppsalamottagningen något...
DET ÄR MIG DET HANDLAR OM!
Är jag "bara" ett fall i en studie? Varför upplystes jag inte om detta av sköterskan som ringde upp? Eller är det något annat i alla fall???? Efter att tidigare behandlats för struma av oförstående sjukhuspersonal är jag benägen att tro att detta är sant - jag ingår i en studie och de har glömt att upplysa mig om det... Känner att jag håller på att ilskna till!
Nåväl, jag lämnade två rör med blod och kom ihåg att jag numera bara får lämna blod från vänster arm/hand.

Var till banken, men kunde inte få hjälp. Möttes av förstående personal men regler är regler.
Fick kontakt med en kurator som lovade att hon skulle undersöka möjligheterna att få ekonomiskt stöd. Hon erbjöd även samtal - vilket jag uppskattar och kanske kommer att utnyttja framöver. Jag berättade om min Bröstdagbok och det positiva gensvar jag fått på den och hon lovade att besöka sidan!!

..............................................................................................................................


..............................................................................................................................


20 april
Mats har ordnat pengarna till husbilen! Idag ska vi iväg och provköra den Mercedesbuss vi fastnat för... Går inte det köpet i lås har vi en andra favorit - en förhöjd folkabuss... Så det har ordnat sig - visst är det fantastiskt att det man verkligen vill ordnar sig!!!

Klev upp kl 6 för att köra Åsa och kompis till innebandybussen. De reser till Stockholm över dagen för att shoppa och se innebandy på Globen.
Försökte somna om men då dök tankarna på onsdagens läkarbesök upp... Bättre då att skriva Bröstdagbok, tänkte jag och klev upp.

Vi diskuterar Mats kommande ögonoperation. Han ska till Örebro den 6 maj för undersökning och opereras sedan den 13 maj. Han har blödningar inne i ett öga. De blödande blodkärlen ska laserbehandlas och vätskan inne i ögat bytas ut. Jag har erbjudit mig att följa med och hålla honom i handen när han vaknar ur narkosen. Det tror han att han vill... Jag vet ju inte riktigt vad jag gör - jag kanske måste till Gävle den dagen för strålbehandling, men det ordnar sig nog.

Sjukgymnasten från avd 15 ringde mig här om dagen. Hon pratade med mig och visade ett träningsprogram för den högra armen. Det var meningen att vi skulle träffats den dag jag skrevs ut men vi missade varandra. Jag berättade att jag nu hade full rörlighet i armen igen.
Mitt bröst börjar se allt mer deformerat ut. Svullnaden gjorde att det från början såg helt normalt ut. Nu har det dykt upp ett par gropar och det har fått en lite underlig form. Det känns inte som något problem - jag är glad att jag har bröstet kvar!
Jag har (efter påtryckningar från Ann Catrin) bestämt mig för att gå på samtal hos sjukhuskuratorn! De har erfarenheter av sjukvården och det är skönt att kunna prata med en helt neutral person. Att inte kasta allt i ansiktet på nära och kära...

I går dök det upp en underbar bukett från mina arbetskamrater på Banverket Data - igen!!! Jag blir så bortskämd med vackra buketter! I måndags fick jag en lika vacker bukett av Andreaskören!


Nu har vi bestämt oss! Vi var och provkörde två husbilar idag och bestämde oss, så på tisdag eller onsdag ska vi hämta DEN - HUSBILEN vi fastnade för förra lördagen!!! Ingen annan har kunnat slå den.
Till helgen är jag barnfri och då sticker vi iväg!!!
Jippie!!!
Det känns svårt att fatta och jag vill nog gärna sitta där i den nybesiktade bilen innan jag ropar Jippie riktigt högt!!!!

Maria från Rönnäs kom och drack kaffe på förmiddagen. Hon hade ärende i Falun och passade på att titta in - jättekul!!
Husbilstestning och beslut tog både energi och tid och jag är trött efter en för kort natts sömn så jag drabbades av en tillfällig svacka... Nack- och huvudvärk som jag kan få ibland. Nu har jag tagit hand om det genom att släppa fram min tillit och tillåta och tycka om att jag reagerar som jag gör. Min kropp säger ifrån - det är bra! Jag har nu ätit, kört Mats och hundarna till Lövåsen, Mats masserade och nu är all värk borta och jag i balans igen.
Jag måste lära mig att lyssna på kroppens signaler i tid och tänka på mat och sovbehov!
I kväll kommer jag att vara ensam och tror att jag kommer att halvsova framför TV:n. Åsa ska hämtas vid 23-tiden och Elin är på Kullendans och ska hämtas vid 24.00.

En liten slummer i soffan blev det innan husbilstankarna tog över.
Jag har bara Paint i min dator men lyckades göra en enkel ritning. Bilen är vitlackerad och inredningen är byggd av killen som säljer. Mercedes 310B (bensindriven) från 1987.
Takfönster och ventil i taket. Husvagnsregistrerad.



Där bak(vänster) finns två dörrar till ett litet utrymme med skåp för gasol, krokar på väggen för förvaring och öppet in under sofforna för att även kunna packa bakifrån. Skjutdörr på sidan och en liten bänk med kylskåp, diskho, gasolspis och skåp bakom förarsätet. Bordet görs om och används som sängbotten till stor säng.
Längs hela takkanten finns förvaringsutrymmen - lagom att fylla med små plastbackar. Sofforna kan packas uppifrån eller bakifrån.





Bakifrån
Sett från skjutdörren


..............................................................................................................................
21 april
Söndag morgon...
Åsa ligger nyvaken i soffan och tittar på TV. Doften av nybakat bröd tränger in i min hjärna och jag börjar vakna till. Mats ringde och hade avverkat ett 2-timmars arbetspass och är på väg ut för att flyga med modellflygplan. Altandörren står på glänt och solen håller på att värma upp luften. En ny vacker solig dag väntar...
Elin ska framträda med sin dansgrupp i eftermiddag. Tomas, Åsa och jag har köpt biljetter och ska gå och titta.
Jag tänker plocka fram altanmöbeln, det börjar gå att vistas där nu och vill dessutom hinna promenera över till Tage och Anita en stund.

Upptäckte i går att jag fått tillbaka känseln i armhålan. Kommer nu in i samma stadium som innan operationen. Den senaste veckan har jag lyckats koppla bort tankarna på cancern ganska bra - livet har känts alldeles normalt och verkligt. Nu återkommer den overklighetskänsla jag tidigare känt. Det är mig det handlar om.
Det är jag som har opererat bort en cancertumör! Det är mitt liv det gäller!
Försöker att tillåta mig att känna som jag gör - klart det inte ska kännas naturligt att stå inför detta. Självklart ska jag tillåta den sorg och rädsla som dyker upp! Försöker tycka om den här ynkliga Gunilla som är alldeles mänsklig...
...och så plockar jag fram tilliten!!

Min syster Karin ringde precis. Mormor Agda är inte bra - hon kämpar på för att få vara med på 100-årsfödelsedagen i juli, men just nu ser det mörkt ut! Jag håller tummarna men jag vet inte för vad...
plockar fram tilliten igen - tänker på dig min älskade mormor!!!!!!

..............................................................................................................................
22 april
Vilken underbar vår/sommardag vi hade igår! Vi invigde uteplatsen genom att äta lunch och sedan drack jag kaffe på Tage och Anitas uteplats!
I natt drömde jag att jag körde husbilen och somnade vid ratten. Jag väckte Mats som sov i stolen bredvid mig och vi gick ut och tittade på den helt oskadda bilen. Vi stod på ett järnvägsspår! Då kom en SJ-anställd och frågade om vi skulle stå där länge eftersom det skulle komma ett tåg snart...
Tolka den drömmen de som kan!

Jag har ännu inte hört hur mormor Agda mår idag - jag tänker på henne! De trodde att det nu har vänt för henne och att hon kan piggna till - det har hänt gång på gång tidigare!
Nu har barnen gått till skolan, Mats och hundarna åkt till Lövåsen och jag ska föröka ordna en besiktningstid till husbilen. Annars är dagen bara min och jag får se vad som faller mig in att göra...
Härligt att äga dagen!!!

Jag tog ett långt fotbad ute på altanen. Det är lika varmt idag - fast bara i lä. Det blåser en sval vårvind. Åsa kom hem eftersom hon inte känner sig frisk och vi åt lunch tillsammans. Jag började på en akvarell.
Plötsligt kom tröttheten över mig...

trötthet och sorg
Trötthet eftersom jag inte orkar laga punkan, städa, ta en promenad till affären, hänga tvätten...
Sorgen är svårare att hitta ord på - det är en stor trött sorg över mormor som är på väg att försvinna, över min cancer och över allt möjligt sorgligt som händer och har hänt.
Försöker möta känslorna öppet och tillåtande. Jag skulle vilja känna något annat - men försöker finna mig i att sorgen kommit över mig. Den behöver också komma ut, den är bra! Tycka om mig när jag är tungsint och sorgsen...
Tidigare har jag börjat skriva om att försöka tycka om och acceptera mig själv.
Ju mer jag beslutar mig för att tycka om och respektera mig själv, mina känslor och min själ - desto bättre blir livet! Jag lyssnar på mig själv och försöker att sätta ord på det jag upptäcker. Accepterar och respekterar mig själv, en del insikter gör ont och är väldigt svåra att acceptera - men jag försöker att tycka om även mina sämsta sidor...
Det är så oerhört enkelt: Tyck om dig själv! Som en positiv bieffekt kommer att även andra gör det!

Jag ringde Ivana och då kom naturligtvis glädjen krypandes... sedan packade jag lite småprylar som jag tänkt ska doneras till husbilen och det var roligt... så ringde Mats som inte heller kan släppa tankarna på husbilen fast han borde jobba och så "drömde" vi tillsammans en stund...

..............................................................................................................................


..............................................................................................................................

23 april
Mormor sitter upp i sängen, är hungrig och frågar efter dagstidningarna de dagar hon varit sjuk!! Det är krut i henne...

Dagen börjar mulen och grå. Jag ska till jobbet i eftermiddag och spela bowling och äta mat med min personalgrupp. Det ska bli roligt att träffa dem igen - jag har annars med flit hållit mig från jobbet. Just nu görs en omorganisation men jag räknar med att jag kommer att komma in i det tids nog.
Det har blivit så att Karin skriver söndagsmail till mig. Jag ser fram emot att mailet ska dimpa ner! Där får jag utförliga rapporter om jobbet och annat. Det är mycket värdefullt och roligt att hon tar sig tid, jag tror att vi uppskattar mailandet båda två! Under arbetstid har vi aldrig haft tid att "prata" så mycket som vi gör nu!!

..............................................................................................................................
24 april
Så var det dags!
Idag har vi 2 läkarbesök inbokade: Kl 9.30 och kl 15.30. Vi har inte förberett oss på något särskilt sätt - jag tror inte att det är möjligt att förutsätta vad som väntar. Det är då bättre att låta bli att spekulera. Vi vill få klarhet i om jag ingår i en studie och varför vi i så fall inte fått information om det. Kommer att ta reda på vilken läkare vi kan kontakta för att få svar på de frågor vi vet kommer dyka upp i efterhand. Saknar att inte ha en läkare att ha kontakt med - nu är det nya hela tiden...
Jag försöker vara beredd på allt och vill gå dit med ett öppet sinne!

Det var jättetrevligt att komma till arbetet i går. Jag pratade lite jobb men mest om allt möjligt med de fantastiska arbetskamrater jag har. Vi spelade bowling och åt sedan gott. En perfekt eftermiddag/kväll för att skingra tankarna och oron inför läkarbesöket. Mats och hundarna hämtade mig och vi tittade sedan på en film på TV. Jag sov gott hela natten och är nu beredd på att ta emot behandlingsbeskedet!
Jag vet att NI håller tummarna - Tack för det!

Kl 17.30 är vi hemkomna från sjukhuset. Det har varit en mycket tuff dag och jag sitter nu och skriver ner all fakta för att lägga ut så fort jag hinner...
Efterbehandling...
..............................................................................................................................


..............................................................................................................................
Innan operationen: sidan 1 | sidan 2 |
cancerlänkar | På sjukhuset
Bröstdagboken: Efter operationen


 

Översikt över mina webbsidor


© Gunilla Rohlin 2002 -2006