Översikt över mina webbsidor


Senaste Nytt...
  Hus- och Hunddagbok 
En särskild hälsning till Ann-Mari i Gysinge som fick oss att starta denna dagbok ...


 

Första bilderna

Dagbok tidigare månader:


Jämför: Hur det såg ut
Då och nu...

 

Nyare bilder:    
mars 29      
         
april   10          
             
maj

2

9

16 21      
               
juni

2

5

13 16 19 22  
               
juli

1

11 22 28      
               
aug 7 9 13 14 20 21 22

april maj juni  juli


Dagbok augusti 2004:
 1|7|9|11|13|14|15|18|19|20|21
22|25|28|29


SeptemberGunilla`s Fotolog

 

 

Den 1 juni 2004 köpte vi vårt drömhus i Arkhyttan.
Detta är vår berättelse om vår vardag. Vi som flyttat hit är Gunilla, Mats, Elin, Åsa, katten Sotis och våra två hundar.

 

Bubba         

Sotis

         Alice

Gunilla/onsdag: Ledig dag... Mats och Elin är sjuka! Jag servar!
Gunilla/fredag: Första arbetsveckan gjord. Ute är kallt och höstlikt och livet känns bra!
Gunilla: arkhyttanhus_dagbok.htm skulle det vara på slutet
Gunilla: Hej Pappa! http://www.arkhyttan.se/dagbok/arkhyttanhus_dagbok.htm är den sida som alltid är aktuell - där har jag mitt bokmärke...
pappa: Hur kommer man in på aktuella sidor - inte veckor och månader gamla?
Gunilla: Alice har börjat bita sönder vardagsrumsmattan, den är nu borttagen...
torsdag/Gunilla: Hej Karin L! Jodå, jag njuter av den sista semestern oavsett vädret...Snart ses vi på jobbet!
 
29 augusti


En vy från sovrumsfönstret igen...

Mitt tidsbegrepp har förändrats sedan jag flyttat till Arkhyttan. Varje dag är som en evighet, vi har alltid bott här, tiden före Arkhyttan tycks inte ha existerat... Jag känner mig fridfull och lugn och vill att denna känsla alltid ska vara kvar! För det mesta lyckas jag vara i NU-et.

Igår fick jag en hel del gjort i källaren och på verandan, jag läste ut en bok, plockade hallon mellan regnskurarna och rensade upp på tomten. Mats var till tandläkaren - vi har båda tidigare slarvat med våra tandläkarbesök men nu har vi ändrat på det!

Alice har blivit getingstucken i munnen två dagar i följd. I fredags skrek hon och jämrade sig och behövde mycket tröst och det tog lång tid innan hon var som vanligt igen. Det var oroligt eftersom vi inte visste hur hon tålde sticken och var de satt. Igår var jag ensam och utan bil när hon blev stucken. Hon hjälper mig ofta att plocka hallon, hon biter av en del själv men jag matar henne också... Rätt som det var hörde jag hur det knakade och brakade inne i hallonsnåret och hon kom utfarande med pannan mot marken, munnen vidöppen, tungan ihopvikt och med tassarna försökte hon avlägsna sticket. Jag blev jätterädd för det verkade som hon inte fick luft.
Efter evigheter lyckades jag distrahera henne med en leksak och konstaterade att det inte var någon fara. Sticket tog förmodligen långt uppe i gommen eller på tungan. Nu vet vi att hon inte är allergisk mot getingar! Puh!

Efter att jag igår skrivit att jag är värkfri för det mesta, tog värken i under eftermiddagen. Antingen var det av chocken av Alice getingstick eller något annat. Jag ska försöka notera när den kommer och försvinner i fortsättningen. Kanske var det så att det bara var under semestern värken var borta. Innan jag hade semester var jag inte mestadels värkfri!
//Gunilla

 
28 augusti
Lördag morgon, jag sitter i ateljén och eldar en brasa för att få upp värmen. Ute fortsätter det att vara svalt, regnigt och höstlikt.

Första arbetsveckan efter semestern är gjord. Det var intensivt arbete eftersom vi hade deadline för nya Intranätet igår, jag vaknade i morse och kom ihåg vad jag hade glömt... men det är ingen katastrof.
Under hösten kommer jag att få nya arbetsuppgifter. Den 1 januari 2005 börjar vi arbeta i en ny organisation inom Banverket och jag ska vara med och arbeta med omorganisationen av verksamheten. Det blir en lagom utmaning.

Jag har konstaterat att jag har allt mindre värk. Det är vanligare att jag är värkfri än tvärt om. Detta har kommit smygande under sommaren - härligt! Däremot är jag fortfarande trött och har för lite reserver att ta av. Att arbeta mer än halvtid under hösten känns otänkbart och jag är halvtidssjukskriven t.o.m. november.

Vi har "ställt av" husbilen och väntar med reparationen till nästa säsong. Mats har själv reparerat motorcykeln och besiktigat den så han får klara sig med den under mina arbetsdagar. Vi håller utkik efter en billig, besiktigad och skattad gammal Volvo herrgårdsvagn att ha under vintern. I helgen ska jag försöka få ordning på verandan som får fungera som förråd i vinter. Vi har inte tömt hela verandagaraget än och massor av sopor/skräp/rivningsmaterial ska köras till tippen (som har stängt under helgen...)

På söndag kommer Elin hemflyttandes och Åsa följer med ett dygn innan hon bor hos sin pappa två veckor till.
//Gunilla


 

 

 

 

 

 

Mats har varit hos Ann-Mari i Gysinge och tog bl.a. dessa bilder.

 
25 augusti

Nu har jag arbetat några dagar och det känns bra. Mitt arbetsrum stod utrymt när jag kom dit i måndags, det har varit översvämning pga kondens eller läckage... så jag sitter på en extraplats tills det torkat upp och blivit åtgärdat. Vi arbetar intensivt med att få klart vårt nya Intranät.

Det har varit kallt, igår morse var det bara +3 grader klockan 8.00. Idag är det lite varmare och sol. Jag är hemma och ledig. Mats är i Gysinge och jobbar.

Karin åkte iväg på måndagsmorgonen så nu har vi varit ensamma med hundarna några dagar. Det kändes lite konstigt eftersom huset varit fullt med folk hela sommaren.

I natt vaknade jag med magsmärtor och har fått en släng av magsjuka, så jag tycker lite synd om mig själv men kommer att ta det extra lugnt idag - jag har fortfarande jätteont i magen... Både förkylningar och magsjukor brukar härja när man kommer tillbaka från semestern.

Allt är som det ska!
//Gunilla

 
22 augusti

 

Igår rev vi mer på Elins vägg. Karin, Åsa och jag tog ett rejält arbetspass medan Elin städade huset. Hon har fått det som arbete i höst.

 

Det senaste regnen har gjort en sjö i verandagaraget, så verandan omvandlades snabbt till förråd och flickorna fick bära sjöblöta kartonger... Vi ska fortsätta bära idag. Den planerade dräneringen av denna hörna av huset måste prioriteras...

Linnea kom och gav oss välbehövlig paus under eftermiddagen.

Idag flyttar barnen till sin pappa, Åsa ska bo där tre veckor denna gång... Karin reser till Stockholm i morgon och jag börjar arbeta igen.

 

 
21 augusti
Ute ösregnar det...
Om en liten stund ska Karolina Klûft fortsätta tävla i mångkampen på OS. Det är passande TV-väder.

Igår hämtade Karin och jag flickorna i Falun. Jag handlade lite nya kläder innan dess. Mats gjorde underbar plankstek med oxfilé. Innan vi avnjöt den invigde vi Gillestugan.
Äntligen har vi blivit färdiga med något, Gillestugan är klar och invigd!!! Denna stuga ska vara vilsam och flexibel. Hit ska vi kunna gå för att hitta lugn och ro, tända en brasa, umgås med vänner, flickorna ska kunna ta hit sina kompisar, det finns plats för många att sova... Min gamla sjömanskista, Mats skinnfåtälj och Leos stora båttavla har hittat sina platser.
 
 
20 augusti

Igår blev vi nästan färdiga med gillestugan. Innan dess lyckades Karin, Bubba och jag ta en långpromenad mellan regnskurarna. Flickorna kom trötta men nöjda hem från sin andra skoldag, bussarna hem fungerade som de skulle.
Mats bakade bröd och lagade rotmos. Karin bjöd på Mosquito och visade bilder och videos från Havanna. Ute härjade ett kraftigt åskväder som låg över oss större delen av kvällen. Ett tag uppstod ett underligt surrealistiskt sken som vi försökte fånga med kameran.
Idag är det min sista semesterdag!
//Gunilla

Vi har ordnat en symaskinshörna i förrådet på övervåningen. Karin sover i flickornas vardagsrum, ett draperi döljer den gamla duschen nere i hallen. I vardagsrummet flyttar vi runt soffor och TV för att hitta bästa möbleringen...

 
 
 19 augusti

Igår var jag med och talade vid invigningen av Nostalgidagarna i Borlänge: http://www.sodran.com/artikel.asp?id=1048062. Hela familjen var med och lyssnade/stöttade. Det gick bra men har tagit en del kraft av mig på sistone.

Flickorna åkte idag iväg med skolbuss till Falun och fick fel upplysningar så de fick stå en timme i regnet innan Dalatrafik ordnat en extraskjuts för att ta dem dit de skulle... lite otur! Det fortsätter att vara grått och regnigt. Jag ska med hjälp av Karin försöka få helt klart i gillestugan de närmsta dagarna. Mats har lagat sin motorcykel och ska ut på premiärtur och testning.//Gunilla

Scriptboardet har legat nere mycket senaste tiden:

Karin L: Inte konstigt att du är låg med det här lågtrycket över oss...! Hoppas att det lättar och att du får några sköna dagar innan jobbet drar igång! Kram!
tisdag/Gunilla: Karin är här, liksom Elins kompis Jonas. Det är grått och kallt...
lördag 14 aug/Gunill: Nu fungerar scriptboardet igen!!
 
18 augusti

Jonas har varit här några dagar och reste idag hem igen. Min syster Karin är här och spelar bl a Majong med Åsa och mig... Det är jättekul att ha Karin här. Ändå är vi lite låga - kan det vara det kyliga, mörka och höstlika vädret?
Idag körde jag flickorna till Falun för att de skulle gå sin första skoldag. Jag var sedan till distriktsköterskan i Stora Skedvi och fick ett inflammerat nagelband omlagt... ett litet sår men det gjorde förbaskat ont.

 

Rasmus, Gerd och Lina har varit här och plockat hallon. Vi får massor och hinner inte ta rätt på allt!

Jag sammanfattar våren och sommaren:
Underbart att vara nära naturen och att kunna gå ut i trädgården en stund, ovanligt men mysigt med familjekänsla igen, glädjen inför att ha hittat huset drunknade ett tag i "mycket att göra känslan" men nu är glädjen tillbaka igen, skönt att jag tagit mig tid att vara nära Elin och Åsa och härligt att Joel var här så länge!
Tiden är mycket generösare här, en dag är som en evighet och det känns som om vi alltid bott här - tiden innan vi flyttade hit känns overklig och som evigheter sedan...

Livet är rofyllt och underbart!//Gunilla

 
 
14 augusti
Vi har roligt med den nya kameran. Värmen har gett sig och vi får en del gjort.
Den sista semesterveckan närmar sig, flickorna börjar skolan på onsdag...
 

13 augusti
Några av Åsas Arkhyttebilder.
En bastu håller på att byggas och byn har ett dass på hjul som kan flyttas efter behov.

Joel reser idag till Stockholm för vidare transport till USA. Han ska vara hos storebror Tobias i San Diego i 3 veckor innan han återvänder till Umeå.

Min syster Karin kommer på måndag!!!

 
11 augusti

Igår( liksom i förrgår...) hade vi 29 grader i skuggan... Vi sätter upp flug- och myggnät. Idag blåser det!
Jag städade köket och på kvällen sågade Mats upp hålet för diskmaskinen. Den ska stå i det oanvändbara duschutrymmet och öppnas inifrån köket. Just nu går vi in för ett funktionsdugligt kök - den stora renoveringen kommer senare.

Åsa har kommit med det kloka förslaget att i dagboken jämför bilder från innan vi flyttade in och nu:  Då och nu...
 
Joel och Elin har hundsäkrat gärdesgården så att vi kunde öppna upp ännu mer av trädgården. Hundarna och särskilt Alice blev mycket glada.
Mats flygplan har flyttat in på verandan. I trappan har vi satt upp talvelramar som fungerar som gästböcker. Gästerna lever farligt hos oss. Alice åt sönder Marias gymnastikskor när vi åkte Pråmleden och var borta 3 timmar...

     


Lite kylskåpspoesi...

Vi har flyttat dagboken till en annan plats för att underlätta publiceringen.
 Ny adress: http://www.arkhyttan.se/dagbok/arkhyttanhus_dagbok.htm

 
 9 augusti

De senaste dagarna har varit soliga och tropiska. I förrgår kväll spelade vi Drakar och Demoner i gillestugan och blev hämtade av Alice som skällde och markerade att det var något som oroade henne utanför tomten. Joel och Mats gick ut för att titta och upptäckte två älgar ute på åkern.
Igår körde Åsa och jag Maria till bussen i Säter och sedan via Falun för att uträtta några ärenden. Jag tycker att jag först nu varvat ner ordentligt och kan njuta av semestern. Dagarna blir som de blir och jag slumrar också till en stund mitt på dagen. Vi plockar och tar rätt på bär i den takt vi vill.

Alice plockar äppelkart från äppelträden! Åsa, Maria och jag såg hur hon igår plockade ner de kart hon nådde för att sedan leka med och mumsa i sig en och annan bit. Hon följer också gärna med i hallonbuskarna och plockar i sig ett och annat hallon. Joel säger att hon nog ska bli vegetarian...
Här är lite foton tagna med den nya kameran.
//Gunilla


Ombyggnad i köket, ny kyl och frys...

Ur vårt scriptboard:

söndag/Gunilla: Maria har åkt hem. Tropisk värme i två dagar-skönt med semester....
AnnCatrin: Nämen, va tråkigt att det inte blev nåt av med Sälen! Tittade in idag lördag för att skriva välkommen-hem-hälsning. Konstig sommar det här med operationer och trasiga husbilar.
torsdag/Gunilla: Hej KarinK och L och alla andra... Vi har semester här hemma - Maria från Stockholm är här. Långpromenad, smultron, ny digitalkamera...
Karin L: Efter drygt 3 veckors besök från USA är vi ensamma och jag hinner komma ikapp med ALLT! Tråkigt att det inte blev någon resa för er - hoppas att ni fått lite vila. Vi ses snart igen!
torsdag/KarinK: Usch vad jag är avundsjuk på dej som har semester. Jobbar första veckan nu, riktigt vidrigt...
onsdag/Gunilla: Vi är kvar i Arkhyttan.
lördag/Gunilla: På måndag åker vi till Sälen för en veckas semester!
lördag/Gunilla: Åsa är hemma igen. Igår var vi på födelsedagsmiddag hos Anna och Lasse. Ingen support på servern än...suck
 
7 augusti

I en rasande fart har jag avverkat mina två första semesterveckor. Avbokningen av Sälenresan var en besvikelse men vi har haft sköna dagar även här.  Vi har köpt ett nytt (stort) kylskåp och ett frysskåp som tillfälligtvis placerats i matrummet. Det gamla KYL/frysskåpet var bra och det sålde vi via Blocket inom en timme efter att annonsen var insatt.
Maria från Stockholm kom i onsdags och hon har flitigt plockat de mogna bären. I torsdags köpte vi äntligen den digitalkamera vi så länge behövt, Konica Minolta Dimage A2. Vi har ätit gott, promenerat, umgåtts, sett filmer, spelat spel och "bara varit". Igår åkte vi med båten MS/Elise II ifrån Edsken till Silvhytteå. Det är en del av Pråmleden och vi tog många bra bilder till hemsidan.

Åsa och jag har börjat fotografera Arkhyttan. Vi bearbetar tillsammans bilderna och tänker publicera en gemensam Arkhyttesida.
Här kommer några av våra bilder från den senaste tiden.//Gunilla

      
 
3 augusti

Resan till Sälen är inställd!
Vi packade husbilen full med mat, flygplan, sängkläder mm. Mats, Bubba och Joel skulle köra upp den. I Toyotan skulle Alice, Åsa och jag åka med färskhandlad mat men först skulle vi köra Elin och Sotis till släktgården i Ornäs.
Klockan 12.00 var allt klart, djuren i bilarna och huset tillbommat.
Då startade inte husbilen!!! Mats hade gått igenom den och de senaste dagarna kört den utan problem...

Jag körde till Stora Skedvi och fyllde reservdunkarna med bensin, detta hjälpte inte. Då körde vi Elin och Sotis till Ornäs medan Mats mekade. Husbilen strejkade fortfarande. Åsa och jag handlade all mat i Falun. Husbilen var fortfarande inte igång och vi körde tillbaka till Arkhyttan. Vi kom tillbaka vid 15-tiden.
Besvikna ställde vi in dagens resa och diskuterade olika möjligheter. Mats och Joel kunde åka upp i Toyotan, nu eller senare i veckan eller ... För Åsa och mig är inte flygningen så viktig... Vi funderade och kände efter, och till slut ställde vi in hela resan. Husbilen ska in på verkstad och det kommer att kosta. Besvikelsen var svår att ta, alla hade vi sett fram emot fjälluft och miljöombyte (inte Åsa - hon har rest runt hela sommaren). Maria är kontaktad, hon reser hit i stället för Sälen.
Vi åt Janssons frestelse och snaskade tröstgodis. Mats och Joel körde och hyrde 10 filmer, varav jag avverkade 2 hela och 2 halva innan jag somnade.

Vi får se vad denna vecka har att erbjuda.

 
1 augusti

Äntligen kan jag publicera dagboken för senaste hälften av juli!
Vi packar. I morgon reser vi upp till Sälen för en vecka.

Översikt över mina webbsidor

© Gunilla Rohlin 2006