Bröstdagbok

"Jag lever varje dag för att skapa mitt liv,
inte för att upptäcka det!"

Gunilla Rohlin 2002

 


 


25 augusti

Det blev friterade bananer, långfilm på TV och en tidig lördagskväll. Anna sov över i Elins säng. Elin sov över hos Tomas.

Idag ska Åsa flytta till sin pappa. Jag ska åka till Lövåsen när det blivit lite svalare framemot kvällen. Nä, så blev det inte...

Anna och Åsa for tidigt ut med farmor till släktgården. Tobias skulle komma och lämna Volvon men missade tåget, så han bor över i Lövåsen i natt.
Jag gjorde i stället färdigt alla mina nya sidor i bröstdagboken med ny layout. Denna sida, en ny datumsida, omgjord startsida och bildsida blev det...
Tidigare har jag gjort om min sida med favoritdikter och nu har vår kylskåpspoesi blivit förevigad.

Pratade nyss med en fnittrande Mats - de hade det bra och skulle ut och flyga modellflygplan. Ett destilleri hade de besökt idag, två skulle få besök i morgon... undrar hur fnittriga de blir då!

Tillbaka

 


26 augusti

Jag är nöjd med mina nya sidor. Det är oerhört tillfredställande att få skapa på detta sätt!

Idag är det dags för PK-prov igen. Tobias ska göra ett nytt försök att komma med tåget till Umeå och han ska ställa Volvon här.
Denna vecka ska jag åka till Lövåsen och måla en dag, gå på Åsas föräldramöte, hälsa på Anna och barnen i Långshyttan, promenera med Anita och fortsätta småfixa här hemma.

Elin bor ensam hos mig - först nästa vecka flyttar hon till sin pappa. På torsdag kommer mamma och pappa
och stannar över helgen. Min faster fyller jämnt och ska ha släktkalas i Grycksbo på lördag. Jag har hyrt gästlägenhet genom Hyresgästföreningen, 3 rum och kök med 6 bäddar, för 100 kr per natt. Lägenheten ligger på granngården. Åsa flyttar tillbaka hem de dagar mormor och morfar är här så att de får träffas.
Mats och Lasse kommer till Göteborg vid 17-tiden på lördag. De kör upp hit under natten.

Vädret i Skottland 2002-08-26  Källa: http://www.msn.se/vader

Jag fortsätter att skapa mitt liv - med den utgångspunkten blir livet lite annorlunda än tidigare. I HÄR och NU finns den utmaning jag så gärna vill ha. Vad vill jag ska ske? Vad vill jag göra av det som sker? Ständigt lyssna inåt och ständigt veta att jag gör det rätta för just HÄR och NU! Det som sker är det som ska ske!
I detta förhållningssätt känner jag mig lycklig och upplever härliga möten och stunder... Jag vaknar med glädje i kroppen på morgonen och somnar nöjd på kvällen. Allt blir positivt och jag tror att det är oerhört viktigt för hälsan att vara positiv!
Naturligtvis ska jag inte vara okritisk - jag väljer bort det negativa (väljer att som floden flyta förbi stenen utan att kämpa emot den...) - det är ett självklart val när jag lyssnar inåt. Då skapar jag en positiv situation och det "dåliga" försvinner ur min värld...
I mina drömmar har jag inte gjort detta val. I natt har jag varit arg och besviken och sjuk och allt möjligt - de känslorna behövde tydligen
också få komma ut. Det kan vara positivt att vara arg och säkert att vara sjuk också. Besvikelse förutsätter att jag har förväntningar och det vill jag sluta ha!
Detta tankesätt är omtumlande...

Tillbaka

 

27 augusti


Nu verkar min kropp ha klarat av denna FEC-behandling. Under några dagar var jag obeskrivligt hungrig men den stora tröttheten har nu tagit över... Jag sover djupt och läkande, även mitt på dagen. Mitt hår fortsätter att växa.

Vardagarna rullar på, Åsa med vänner kommer gärna hem hit under håltimmar och lunchraster. Elin går in för skolarbetet med lust och energi. Jag orkar långsamt beta av "att göra" listan. Lite blir gjort varje dag men vila och vardagssysslor tar den mesta tiden. Jag får motarbeta den känsla av rastlöshet som gärna vill infinna sig!

Jag tog en lång skogspromenad med Bubba och Anita på förmiddagen. Blåbären står ännu mogna och Anita plockade - jag pratade. Efter lunchen åkte jag till stan, lånade diktböcker på biblioteket och köpte kläder...
Ikväll ska jag på föräldramöte i Åsas klass och jag frågade henne om hon tyckte att jag ska ha peruk. Hon svarade:
-Varför det? Du har det ju inte annars och du ska inte ha det för min skull!
Så då får det bli utan - jag trivs bäst så!


Tillbaka 
 

28 augusti
Jag har inte haft kontakt med Mats sedan i söndags. Förmodligen har han inte
telefonladdare med! Men Mats hör inte av sig!!! Jag vill veta att pengarna jag överfört nått fram och att han har det bra - och så längtar jag också... Suck...

Föräldramötet utan peruk gick bra. Vi fick träffa den tredje nya klassföreståndaren sedan de började i 7:an för ett år sedan. Åsa har förmånen att gå i en liten och lugn klass - detta pga att det finns en hörselskadad flicka i klassen.

På biblioteket lånade jag diktböcker av Eeva Kilpi. Hennes dikter är fantastiska. Denna dikt tillägnade jag Mats när han kom in i mitt liv:

Säg till om jag stör,
sa han när han steg in,
så går jag med detsamma

Du inte bara stör,
svarade jag,
du rubbar hela min existens

Välkommen!

Eeva Kilpi, ur Sånger om kärlek


Jag letade även bland böcker om andlighet och hälsa. En liten spännande bok låg plötsligt i min hand: "Kosmiska lagar" av Kristina Wennergren.

De kosmiska lagarna är abstrakta, oskrivna lagar och ett resultat av skapelsens längtan efter harmoni. Vi kan bara upptäcka dem om vi tittar/lyssnar inåt. Jag tycker att det är väldigt svårt att ta till mig ett koncept med hull och hår - jag tror inte att det finns en sanning. För mig är det viktigt att söka inåt. Därefter diskuterar jag med mina vänner och läser. Så småningom hittar jag något som blir min sanning - just nu! Hur jag tycker i morgon vet jag inte...

----------------------------------------------------------

I boken finns tjugoen kosmiska lagar och hon säger att det finns över tusen...
Dessa tre "lagar" kunde jag direkt ta till mig:

 • Lagen om Gudomlig ordning:
  Allting sker i rätt tid, på rätt plats och i rätt ordning.
  Det är som det ska och jag gör det jag ska...

 • Avskärmningslagen:
  Att vara avskärmad är att skapa ett eget beskydd och skärma av sig från disharmoni och det negativa. Det innebär inte förnekelse - Du observerar det som händer, tar lärdom och släpper det...
  Att flyta förbi stenen..

 • Harmonilagen:
  Man kan själv skapa inre och yttre harmoni. Harmoni är ett tillstånd där man inte längre kämpar, längtar, gör motstånd eller anstränger sig.

  Att flyta förbi stenen...
  Att älska mig själv...
  Helhet ger hälsa...

----------------------------------------------------------

Jag är glad att jag har tid och möjlighet att ägna mig åt dessa "grubblerier".  Jag kommer att fundera vidare...

Idag har jag skurat badrummet och ska nu åka ut till Lövåsen och måla, därefter åker jag hem till Anna och barnen.
 
Mats hörde min längtan över hav och land och ringde precis!
De har det bra men dåligt med vind för att modellflyga. Lasse får sorgsen blick så fort han ser något barn, säger Mats. De går i leksaksaffärer och köper presenter - han saknar sina barn... I morgon kör de mot Newcastle och tar på fredag färjan tillbaka till Sverige och på söndag morgon är de hemma igen...
Suck... Längtar...

Tillbaka

 

 


29 augusti
Bubba tyckte det var konstigt att vara i Lövåsen utan att varken Mats eller Banji fanns där. Jag målade en akvarellmålning, "förlåtelse", och fixade lite annat jag lovat att göra. Linnea har nu flyttat från herrgården och Annelie håller på att ta över hennes lägenhet.
Jag köpte en familjepizza och åt den tillsammans med Anna och barnen i Långshyttan. Anna har svårt att sova och drar ett tungt lass med 5 barn, hästar, får och höns
när inte Lasse är hemma ... Hon planerar "sin resa" någon gång i framtiden. Bubba skrek av glädje över att få träffa Banji!

----------------------------------------------------------

De kosmiska lagarna känns för teoretiska för mig. Jag tycker att det är intressant att många av dem är lika det jag har kommit fram till och jag tar till mig innehållet. Att sätta upp "lagar" blir så pretentiöst... Dessutom är de för inriktade på Gudsbegreppet för att det ska passa mig.
För mig finns det ingen Gud utanför mig själv. Anden, det vill säga - alltet/universum, finns inom mig. Det känns främmande att tillbe och ha tilltro till en Gud. Däremot vet jag att anden finns inom mig, den hjälper mig, talar till mig och lyssnar på mig!

----------------------------------------------------------

Idag kommer mamma och pappa hit. Pappa kör och de säger att de ska ta det långsamt - fast jag vet hur det brukar bli med det... Jag tänker promenera med Anita och dammsuga av lägenheten innan de kommer.
 

 "Pagoda head, Islay"
Vykort från Mats

 

 
30 augusti
Vaknade i natt av att det regnade... jag vacklade ut på altanen och plockade in dynorna som jag inte orkat/behövt ta ta in på länge - luften och regnet kändes underbar!
Nu är himlen molnfri igen.

Mats ringde från hotellet utanför Newcastle igår. De hade haft kallt och regnigt. Båten går mitt på dagen idag. Resan tar 27 timmar.

Mina föräldrar kom vid 4-tiden igår. De installerade sig i gästlägenheten som ligger på granngården. Sedan åt vi middag ihop med Elin och Tomas som firade 7 månader.

Idag ska jag ut och promenera med Anita och Bubba igen. Jag är nöjd med att vi tar oss för att gå ut 1-1,5 timmar per dag. Jag är ganska svag, särskilt på mornarna...
Idag är det en vecka kvar till nästa cellgiftbehandling!
Annars ska vi ta det lugnt. I eftermiddag kommer Åsa hitflyttandes och vi börjar helgen med "godfika". Mamma hade med sig nybakade kubbar och äppelkaka!

Knappt hade jag publicerat detta förrän arbetskamraten Karin mailar:
"Läste just dagens inlägg och det verkar lite kämpigt för dig - inte undra på det när Mats är borta! Vilken välsignelse det var att han kom in i ditt liv! Jag önskar att det fanns mer jag kunde göra för dig men utöver blommor som piggar upp lite och ett mail då och då är det inte så mycket jag kan göra... ;-(
Jag tänker på dig ofta!!!"

Det fantastiska stöd jag känner från henne och andra arbetskamrater trodde jag inte var möjligt! Har kontakt med andra som känner sig utanför arbetet under sjukskrivningen och många har kommenterat att även de är imponerade av mina arbetskamraters stora engagemang!
Så Tack! Jag vet att ni tänker på mig och det är ovärderligt!!!!!

Det är irriterande att vara svag, yrslig och inte i normal form - jag behöver träna tålamod!!!! Men psykiskt mår jag nästan perfekt - jag har vacklat lite i avsaknaden av Mats... men nu är han snart hemma!!! Med mina föräldrar här och släktkalas i morgon kommer det att kännas lättare...

Tillbaka

 

31 augusti

Jag och mina arbetskamrater har fått erbjudande att gå och lyssna på Kay Pollak, här i Falun, i slutet av september. Innehållet verkar mycket aktuellt för mig...
"Det är ett seminarium att hämta kraft ur, ett tillfälle att komma till nya insikter och att utvecklas i ditt yrke och som människa"

Ur innehållet:
- Vad sker på djupet i möten mellan människor?
-
Mina tankar är skapande. Har jag ansvar för det jag tänker?
- Att se problem som möjligheter.
- Kan man välja att vara mer lycklig?
- Hur kan jag
undgå att bli offer för andra och för omständigheterna och öva mig i att vara den styrande kraften i mitt eget liv.
- Kan jag skapa ett bättre liv för mig själv och de människor jag möter?

Naturligtvis vill jag delta!!!! Jag har aldrig lyssnat på Kay Pollak "life"... Tack för den möjligheten!

Gårdagen var blandad. Jag är ur balans, känner avsaknad av Mats och var yr under promenaden, Anita är som tur är anpassningsbar och drar ner tempot efter mina behov... (Ytterligare en ovärderlig vän!) Jag har fått besvärande blåsor på läpparna och känner mig allmänt svag....
Det kändes bättre allt eftersom dagen gick. Jag gjorde en spenatpaj till söndagen och stekte en lammstek som vi avnjöt till middag. Åsa, jag, mamma och pappa spelade kort (hjärter) som avslutning på kvällen. Mamma och pappa är riktiga "korthajar" och Åsa har ärvt mitt och vårt kortspelsintresse... Naturligtvis förlorade Åsa och jag!

Elin var hemma och "fikade" men har i övrigt fullt upp med vänner och Tomas...

Margaretha skriver:
"Sitter nere på Tärna Fhsk & har börjat en IT-pedagogkurs. Är fantastiskt lycklig, pigg & nöjd med livet. Bilen är min meditationsklinik - där tänker jag alla toktankar & löser många problem. Jag tror det gäller att göra sjukdomen till en del av livet - foga in den i det dagliga, & inte låta sjukdomen styra för mycket vad man gör och inte. Men det är MIN syn och MITT sätt att tackla den."

"Jag tror det gäller att göra sjukdomen till en del av livet - foga in den i det dagliga, & inte låta sjukdomen styra för mycket vad man gör och inte."
Detta synsätt gäller även mig! Att ingå i helheten... foga in allt: cancer, barn, jobb, vänner, Mats och fritidsintressen - utan att känna mig splittrad - bara HEL!

Idag ska vi gratulera min faster Gullan i Grycksbo. Fastrar, farbröder och närboende kusiner med familjer kommer dit. Jag känner mig fortfarande trött och svag men dagen innebär ingen kraftansträngning och det är bara att acceptera.

Allt är som det ska!

Jag har fått en vacker bukett rosor av mamma och pappa!!! TACK!

Tillbaka

Fortsättning

Bröstdagbok
Start | Innan operationen | På sjukhuset | Efter operationen
Efterbehandling: 
april | maj |
 juni | juli | aug

© Gunilla Rohlin 2002 - 2006
 

Översikt över mina webbsidor


Hit Counter