juli 2002
Juli: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 juli -

Start | Efterbehandling: april  maj  juni

1 juli

Eftersom sidan låg nere igår lägger jag in gårdagens text idag ...

Jag har fått en hälsning och ett fotografi från Lars Gudmundsson i Malmö. Vi har haft kontakt sedan jag började med min hemsida - besök gärna hans hemsida och titta på hans fantastiska målningar och fotografier!!!

Pildammsparken i Malmö
Foto: Lars Gudmundsson

Barnen städade vardagsrum och kök, jag hall och badrum så nu börjar det se hyfsat ut här hemma.

Igår var jag ute och åkte motorcykel för första gången i mitt liv... Jag satt bakom Mats som körde såå försiktigt eftersom han vill att jag ska tycka det är kul. Första tiden blundade jag och höll så hårt att jag fick kramp och vi fick stanna var 10 minut. När jag började må illa var jag tvungen att titta och det gick bra det också. På slutet kunde jag slappna av mer och började förstå att det kan vara njutbart ...
Jag känner mig mycket stolt över att jag vågade och ska gärna åka fler gånger...

(Idag fortsätter det att krångla med att lägga ut nya dagbokssidor. Min url/adress till sidan är förändrad och det tycker jag är synd. Om ni inte kommer åt sidan kan ni alltid gå till min första sida: http://hem.passagen.se/agda90/index.html. Där ska jag försöka publicera vad som är på gång och den nya adressen.)

Kommentar 20041220
Bröstdagboken ligger här: http://www.bröstdagboken.se

Jag har lämnat PK-prov idag igen. Det är ett blodprov som waranmedicinen doseras efter. I början får man lämna PK-prov ofta. Så småningom blir det mer sällan. På eftermiddagen får jag ett telefonsamtal och får veta hur många tabletter jag ska ta per dag och när nästa PK-prov ska lämnas.

Barnens kusin Emma fyller 19 år idag. Vi åkte ut till släktgården i Ornäs för att gratulera, åt tårta och träffade släktingar.
Nu lagar Anna och Åsa tacos till middag och jag kan äntligen arbeta med min bröstdagbok igen...

Under eftermiddagen ringde de från vårdcentralen och berättade att de slarvat bort mitt PK-prov... så jag måste dit i morgon igen för att lämna ett nytt!!!

Ur dagens mail:

"Undras om det finns en mening i ditt borttappade PK-prov?! Varför skulle inte det krångla (läs jävlas) när allt annat gör det? Kan det vara så att det är meningen att din dagbok en dag ska bli en publicerad bok? I så fall blir detta bortslarvade prov ännu en liten tragikomisk detalj i sammanhanget...
 
Det är för bedrövligt!! Håll ut! Och se det komiska i det hela - om du kan! "

Jo Tack, jag försöker. Ingenting förvånar mig numera...
Tillbaka... 

2 juli

Jag har lagt in en enkel besöksräknare på Bröstdagboken för att se hur många besökare jag har. Igår hade jag 60 besökare som besökte min hemsidas första sida men jag vet inte om alla går vidare till Bröstdagboken.

Vädret fortsätter att vara dåligt. Det är svårt att ta sig för något när det med jämna mellanrum kommer regnskurar.
Idag ska jag lämna PK-prov, gå hem till Tage och Anita och hjälpa dem med deras modem. Jag vill prata lite med Anita också - det var länge sedan.
Mats är nu sjukskriven på halvtid. Tobias, hans son som bor i USA, kommer och hälsar på om några dagar. Han har lovat att fixa i ordning sin gamla Volvo så att Tobias kan använda den i sommar - så han har att göra...
I kväll åker vi troligtvis iväg med husbilen. Vi ska leta efter ett bra ställe där jag och barnen kan övernatta med husbilen nästa vecka.

Jag ska ringa onkologmottagningen idag och be att läkaren Gunilla ringer till mig i morgon. Jag har några ytterligare frågor men har bestämt mig för hur behandlingen ska fortsätta.
 

Jag övervägde att hämta en remiss på vårdcentralen för att åka upp till sjukhuslabbet och lämna PK-provet där. De kan ta provet i fingret och då slipper de ta provet den enda stackars armvecksåder som går att använda. Men lathet och snålhet tog över. Två parkeringsavgifter, ganska långt att gå och så tar det längre tid också. Så jag besökte vårdcentralen igen...
Det är ett undantag att prov försvinner - och jag vet ju hur det är med undantag - jag tycks ju dra till mig dem...
När provet var taget gick jag tillbaka till bilen och upptäckte att halva ärmen var blodig och att blodet rann... Springande med armen högt rusade jag tillbaka in och fick hjälp med att stoppa blödningen. Jag blev oerhört rädd! Inte för att jag inte trodde att det gick att stoppa men för att detta var något nytt. Waranmedicineringen gör att blodet blir tunnare och risken för blödningar och blåmärken är större - detta har de upplyst mig om.
Rädslan var mycket stark och jag berättade om den och fick sitta kvar en stund för att lugna mig. På vägen hem körde jag med en hand och fortsatte hålla armen högt.
Jag ringde till Mats och fick medsympati och Anna och Åsa ställde också upp... Nu, 1,5 timme efteråt känner jag hur mycket energi jag förbrukade i rädslan - jag är oerhört trött!!!

Ur dagens mail:

"Heja Gunilla
Du imponerar, verkligen, storligen - hur kan du hålla humöret uppe
trots alla motgångar och allt schabbel från vården? BRAVO!!!

Skickar en sommarbild från vårt semesterbesök i Bönhamn.
Krama Mats och dig själv och stå på er!"

skriver Annika T.


Ann Catrin skickar några rader ur en tankebok:
 
"Shit happens.
Jodå.
Föralldel.
Men
mirakel sker också."

Blomaffären ringde precis - de levererar en blomma i kväll från mina arbetskamrater på BV-Data! TACK!! Ni är för gulliga!!!!!!!!!!!!!!!!!


Barnens kusin Emil på Gotland fyller 18 år idag. Mamma och pappa är där och grattar. Vi ska försöka ringa i kväll (om vi lyckas vara hemma samtidigt...)
Annars grattar vi digitalt med en denna Gunillaros!!!

Tillbaka... 

3 juli

Igår kväll hjälpte Mats Anna och Lasse att stycka deras bagge som lyckades hänga sig i det snöre han var fastbunden med. Jag stod bredvid och tittade, hjälpte till en liten stund men skar mig naturligtvis, så min uppgift blev till slut att mala baggfärs...
Barnen är ensamma hemma i Falun och jag stannade över natten hos Mats. Det är skönt att fly från tonåringarna emellanåt och de tycker om att få sköta sig själva. Mats lagade hälleflundra med pilgrimsmusslor och räkor, sparris, kokt potatis (och en sås som gav för tidig utlösning... allt enligt Mats) Till det drack vi ett vin från Alsace, Trimbach Riesling!
Nakna kocken kan dra nåt gammalt över sig... min kock är mycket bättre!

Vaknade med olustkänslor...
Bilder av mitt blod och mig blödandes och utan möjlighet att stoppa blödningen dyker upp i mitt huvud om och om igen. Liksom den skräck jag kände när jag rusade tillbaka till vårdcentralen med blodet droppandes igår. När jag skar mig återkom denna skräck. Jag försöker möta rädslan men det är svårt !
Tillit, känn tillit Gunilla!
Jag mediterade och reikade och kände mig så småningom bättre till mods - men detta är viktigt. Jag såg ju att naturlagarna tog över och blödningen slutade. Kroppen sköter sig, likväl tror jag att JAG själv har hela kontrollen och måste ha det för att kroppen ska fungera. Samma skräck känner jag när det gäller dosan. Jag måste helt överlämna mig till min kropp och känna tillit...
Det är lätt att tänka men svårt att släppa taget!!!

Idag ska läkaren ringa mig och jag ska lämna mitt besked:
Först och främst ska vi försöka lösa upp strumpan via porten. När det är gjort tar jag emot resterande cellgiftbehandling (5 ggr kvar) i normaldos.
Jag ska också fråga henne om ärftlighet vid denna typ av bröstcancer, om de vet exakt var blodproppen satt, vad vi ska göra med den knöl jag har bredvid mitt vänstra knä ( jag har haft den länge men börjat fundera vad det är...) och att jag kommer att läsa genom journalen och ge henne en lista på eventuella felaktigheter för att hon ska kunna korrigera.

Jag är fortfarande hemma hos Mats, hans soffhörna vid de stora fönstren är snart färdig. I kväll ska Anna köras till Gävle för att ta tåget hem till Luleå igen. Dagen känns i övrigt oviss - det är telefonsamtalet från läkaren som styr det hela.

Jag känner mig olustig inför fortsatt cellgiftbehandling. För mig känns det onaturligt att förgifta min kropp. När kroppen är bra att försvara sig är det negativt. Egentligen borde alltså alla cancerdrabbade försättas i ett deprimerat tillstånd, ha dålig kosthållning och leva ett så tråkigt liv som möjligt. Då lyckas behandlingen bättre?
NEJ - Det kan jag aldrig acceptera...
Jag tänker fortsätta LEVA så bra som möjligt, vara glad för att kroppen sköter sig bra och må så bra jag kan! Det kan inte läkarna mäta så det har inte tilldelats något värde!?
 

Eftermiddag:

Efter att jag skrivit dessa rader drabbades jag av en fruktansvärd ångestattack och har bett läkaren om ett extra dygns betänketid. Just nu befinner jag mig i kaos... återkommer!

Tillbaka... 

4 juli

När jag hade skrivit ner mitt beslut i dagboken igår drabbades jag av ångesten! Jag var skrämd av allt blod dagen innan och det läkarsamtal jag fick på kvällen. Mitt PK låg för lågt så jag blev uppmanad att vara uppmärksam på om jag kände att en ny blodpropp var på gång...
Nu var jag övertygad om att jag fått blodproppar både här och där och hjärtinfarkt och snart skulle blodet spruta... Skräck och rädsla tog över, jag kände panik, hjärtat slog dubbelvolter, svetten sprutade osv
Mats väntade besök från en eventuell båtköpare och vi var ute i garaget. Jag sa inget till honom utan gick in och beslutade mig för att möta ångesten! Det var fruktansvärt men reikin hjälpte mig. Jag satte på musik på CD:n och la mig i sängen. För första gången sedan jag var barn bad jag - jag bad om vägledning:
Vad ska jag besluta mig för?

Efter en halvtimme/timme, tiden är obetydlig i detta sammanhang, hade jag börjat få svar.
Jag måste våga överlämna mig själv till Universum. Jag är bara ensam och rädd om jag vägrar lyssna på de signaler och budskap min kropp och min själ ger mig och om jag låter det traditionella "förnuftet" styra i stället för att lyssna inåt och lita på de svar jag får.
Jag överlämnade ansvaret för kroppen till kroppen och min själ till Universum och lugnet infann sig.

Jag gick ut till Mats efter att lugnet infunnit sig. Han var inne i garaget och visade en man sin båt. Utanför garaget stod hans kvinna som inte var särskilt intresserad av båtar... Vi började prata och fick fantastisk kontakt från första början. Ni vet så där som det sker ibland när man träffar någon man träffat tidigare på något sätt någon gång... Hon gav mig också svaret: -"Det kommer att bli bra!"
Efter en kvarts samtal var mannen klar och vi skildes men innan dess fick vi en underbar kram av denna kvinna som kommit som en gåva till oss!

Nu kunde jag berätta för Mats om min ångest och vad som skett och vi förberedde oss för läkarsamtalet som inte kommit (vilken tur att det hade dröjt). Mats finns bredvid mig som ett fantastiskt stöd men vet att det är jag som måste ta beslutet - han stödjer mig vad det än blir... Våra tankar är sammanflätade och mitt beslut bygger på våra tankar... Han föreslog att jag skulle berätta för barnen hur jag känner resonerar.

När jag lyssnar inåt finns det bara ett svar - det svar jag förnuftsmässigt inte vill ha:
Jag ska inte fortsätta med cellgiftbehandlingen!

Detta svar har jag oerhört svårt att acceptera... Barnen, ansvaret för barnen är det största skälet. Att sakna "förnuftiga" argument är det andra ...

Läkaren ringde precis när vi skulle köra till Falun. Jag berättade för henne att jag hade bestämt mig men ångrat mig och just nu inte visste vad jag ville... Jag skulle höra av mig i dag igen! Jag fick svar på de frågor jag hade:

  • ärftligheten var inte särskilt hög i mitt fall - det hade inte med cancertypen att göra utan mer i vilken ålder man fått cancern och vilka släktingar som haft cancer
  • det gick att på röntgenplåtarna se att blodproppen satt i axeln
  • Hon ska titta på mitt knä och undersöka knölen.

Igår kväll körde vi Anna till Gävle för att ta tåget hem till Luleå, lämnade flickorna ensamma i Falun och åkte hem till Mats för att försöka "landa". Kvällen var lugn och vi kom fram till en hel del tänkvärdheter!

Nu är det torsdag och jag började att köra hemåt mitt på dagen. Bubba skulle följa med och Mats skulle stanna i Lövåsen för att visa och försöka sälja båt och motorcykel. Har vi tur säljer han dem båda idag.
Flickorna åkte buss ut till släktgården i Ornäs och ska vara där i dag.
På vägen hem funderade jag vidare och kände plötsligt att jag inte skulle fortsätta. Jag stannade bilen och funderade om det var ångesten som var på väg tillbaka. Förstod ingenting men kände att jag skulle åka tillbaka till Mats.
Tillbaka hos Mats förstod jag varför jag hade vänt. Jag skulle stanna hos Mats idag! Banji har länge sett dålig ut och börjat bete sig underligt. Igår var hon aggressiv mot mig för första gången och jag blev rädd. Hon är inte frisk och beslut måste tas...

Mamma ringde på mobilen och var orolig. Hon vädjade: - "Tänk på barnen... "
Det lovar jag dig mamma, o vad jag tänker - på barnen, på er, på mig, på livet...
Jag kommer inte att ta ett beslut förrän jag vet att jag tar rätt beslut!

Ur de senaste mailen:

"Usch, Gunilla, vilken situation du är i!
Ju mer tänkande människa man är desto svårare blir livet! Ibland önskar man nästan att man vore den typen som utan att tänka flyter med och gör som man blir tillsagd och aldrig kommer på tanken att ifrågasätta och kämpa mot strömmen.
Ta den betänketid du behöver! Några dagar hit eller dit kan inte göra någon skillnad oavsett vilken väg du i slutändan väljer."

"Gunilla, Gunilla!
Om jag bara kunde ta din vånda och förpassa den långt härifrån, kunde göra allt bra igen, kunde leta fram svaren på frågorna och säga; Här, läs här - så ska du göra!
De små tillrop av uppmuntran som vi runtom kan komma med känns så oerhört futtiga när man försöker föreställa sig vidden av vad du går igenom och vilken ångest som rider dig. Jodå, jag vet att det har sin betydelse att vi finns här men ur ett eget perspektiv känns det smått och vanmäktigt att stå vid sidan av och bara kunna komma med just uppmuntrande tillrop.
Jag hoppas att natten givit dig någon ledning och att kaos tonat ner."

Nu har vi har besökt Anna och fått råd angående Banji och mig. Jag har talat med läkaren och ska träffa henne nästa onsdag. Allt känns lugnt (dvs ångestfritt), det fullständigt rusar runt i huvudet, kaoset fortsätter och jag har lämnat av Mats och Banji i Lövåsen, bett Ingrid köra hem barnen från Ornäs, tagit med mig Bubba hem till Falun och kan äntligen publicera min bröstdagbok. Det krånglar från Mats dator...

Jag låter bara allt vara som det är - kan inget annat men det känns OK.

Fast det vore skönt med en händelsefattig dag någon gång!


Tillbaka... 

5 juli

Jag har talat med barnen om mina tankar. Det är viktigt att de förstår hur jag tänker.

Jag pendlar fortfarande mellan de två alternativ jag har. Ena stunden "smakar jag" på alternativet att lösa upp "strumpan" och fullfölja cellgiftbehandlingen, andra stunden "smakar jag" på att avböja cellgifterna. Än är jag inte klokare.
Helt klart är att jag är fruktansvärt rädd för att gå emot det vedertagna! Frågan är varför jag är rädd? Vill jag inte bryta mönstret? Vågar jag inte lita på mina insikter? Känner jag inte den tillit som jag tror att jag känner?
Lika rädd är jag att fullfölja cellgiftbehandlingen! Varför det? För att jag fått så tydliga signaler och budskap att jag inte ska fullfölja detta. De yttre signalerna - som att dosan krånglat, blodpropp mm är bara en liten del. Det stora är det som skett i andevärlden! Denna värld som är helt ny för mig - vågar jag lita på dessa budskap eller inbillar jag mig alltihop?

Idag är det dags för PK-prov igen. Nu ska jag ta med mig remiss och åka upp till sjukhuset där de kan ta provet i fingret!
I morgon kommer Maria från Vällingby och hälsar på! Hon är en av vännerna i Gävlegänget - vi hade mycket gemensamt i våra tonår och fann varandra i det kaos vi befann oss då. Det ska bli jätteroligt!

Ann Marie kommer förhoppningsvis hit under dagen så att vi hinner prata... Det är så skönt med vänner!

Anita ringde och frågade om hon fick ge mig en behandling hos sin vän som är Zonterapeut. Jag blev jätteglad - vilken fin present!

Igår gick det att på sidan 117 i text-TV läsa att antalet cancerfall vad gäller bröst och prostata ökar. På 100 000 cancerdrabbade är det 300 män och 200 kvinnor som dör pga cancern. Dessa siffror har inte förändrats på senaste 20 åren!

Ann Catrins ord stärker mig:
"Det ösregnar som det gjort hela dagen och jag läser din dagbok. Tänker på alla mirakulösa tillfrisknanden man läst och hört om, där Kärlek genomgående var den största kraften i processen.
Det är klart att det här blir bra vad du än beslutar. När rätt beslut infinner sig eller snarare tar form kommer du att känna det där oskattbara lugnet som vishet innebär."

Jag har fått ett jättefint mail från min syster Birgitta. Hon skriver vad hon tycker att jag ska göra och det uppskattar jag, liksom att min mamma även uttryckt sin önskan...
I eftermiddag har Ann-Marie, en gammal vän som jag träffar allt för sällan, varit här och vi har pratat i ett streck i flera timmar. Mest om mig och min situation...

PK-provet gick bra att lämna men jag insåg hur laddat det är för mig eftersom jag var alldeles darrig och kallsvettig inför ett stick i fingret... Läkaren har precis ringt och lämnat ordination över helgen.

Jag har idag insett att jag står inför två olika val - dessa har tidigare varit sammanblandade för mig. Valet om jag ska ta till mig andligheten över huvud taget är det ena och valet om hur min behandling ska fortsätta är det andra. Dessa val behöver inte hänga ihop.
Jag har även insett att mitt kontrollbehov är en stor bov i dramat - jag vågar inte släppa taget fullt ut. När jag upplever att jag tappar kontrollen över min kropp skapar det en fruktansvärd oro. Blodproppen och blödningen i tisdags är sådana exempel.

Mats är på väg hit och vi ska ha en lugn kväll med god mat och myspys tillsammans med flickorna... fast just nu berättar Elin att hon ska bort och träffa kompisar i kväll.
 

Jag fick ett telefonsamtal på eftermiddagen. Det var en kvinna vars man drabbats av struma som behövde råd och hjälp... Hon hade hittat min sida om giftstruma och hon var nu så förtvivlad att hon grep det sista halmstrået och ringde mig.
Jag blev jätteglad för det - jag kunde inte ge råd men jag kunde berätta hur lång tid det tog för mig att bli frisk och hur jag hade känt mig. Det kändes som om jag var till lite hjälp...
Det är förskräckligt vad svårt det är att få stöd och hjälp när man behöver det som bäst! Inom cancervården är det bättre fast man egentligen mår betydligt bättre än när man är akut strumasjuk!

Tillbaka...

 


 

6 juli

Vi tittade på TV, satte upp en bokhylla och "myspyste" hela gårdagskvällen...
Mats har sålt sin motorcykel och nu på morgonen kommer de och köper hans båt - han och Banji har redan kört till Lövåsen.

Jag känner att jag börjar få fotfäste igen. Många tankar och insikter kommer till mig. Så småningom ska jag formulera dem här i dagboken också...

Maria från Vällingby kommer mitt på dagen och jag ska ägna mig åt henne och åt att fullfölja vår ommöblering. Återkommer med dagboksskrivandet i morgon!

Trevlig helg!


Tillbaka...

 


 

7 juli

Vädret var ganska hyggligt under gårdagen. En liten stund sken solen men mestadels var det mulet UTAN regn!
Maria kom med tåget vid 12-tiden och hon kokade genast nässelsoppa och bjöd oss. Gott och nyttigt!!
Därefter tog vi en skön promenad på Jungfruberget med Bubba.
Mats och Banji kom och under eftermiddagen lyckades vi byta rum för de möbler som var aktuella. Mats hade köpt mig en snygg motorcykelhjälm!

Vi har mycket att prata om och kvällen gick fort. Det är härligt med Maria - det har alltid varit lätt att prata om allt och hon är en mycket värdefullt vän!

Marias tåg gick kl 10.15 och jag körde därefter ut flickorna till släktgården. Mats och Banji har kört till Lövåsen och i kväll ska Mats träffa kompisar och fixa sina modellflygplan. Jag sammanfattar de senaste dagarnas tankar och ska sedan ta mig an Linneas dator - den behöver omformateras och fixas till...

Jag har kommit fram till att valen inte är så svåra.
Jag väljer att fortsätta den andliga utvecklingen - detta är en helt ny värld full med möjligheter. Meditationen är i och för sig inte ny men reikin och frigörande dansen kompletterar denna på ett nödvändigt sätt. Signalerna från min kropp har varit alldeles för oviktiga för mig och jag har därigenom misshandlat kroppen. Min mage som jag kurerat genom att lyssna är bara ett exempel...
Därutöver behöver jag träna mig mer i tillit och övertygelsen att allt är som det ska - att inte kämpa utan acceptera...


Meditation - Reiki - Tillit
 

eller

 
Jag ska lyssna
på min själ
och
på min kropp
och känna tillit i
att det som sker
är det som ska ske...
 


Vad gäller min behandling är valet inte heller svårt.
Dosan finns nu på plats, waranet håller risken för nya blodproppar borta. Jag beslutade redan efter operationen att jag skulle ta emot cellgifterna som en säkerhetsåtgärd. Då kände jag inte till de komplikationer som skulle uppstå och min tillit till läkarna och sjukvården har med all rätt förändrats.
Jag kan tänka mig att fullfölja cellgiftbehandlingen om dosan går att använda. Jag kommer att låta dem försöka att lösa upp strumpan och om det lyckas fortsätta med cellgiftbehandlingen. Krånglar däremot dosan även i fortsättningen ska jag överväga återstående alternativ.

Bild av Kitty Roach
När detta är över

kommer jag att ha tagit viktiga beslut
om mitt fortsatta liv
och det är på det jag nu fokuserar!!!
 

Det jag egentligen kommit fram till är att jag inte tror att det spelar så stor roll vilken behandling jag väljer, cellgift eller inte. Det som spelar roll är vad jag lärt mig av detta. Har jag inte min kropp och min själ med mig kan jag inte fortsätta att leva ett meningsfullt liv. Utan ett meningsfullt liv saknas livsviljan och utan den kan säkert vilken behandling eller sjukdom som helst ta över mitt liv.
Mitt liv är oerhört viktigt för mig och jag känner stor livsglädje och livslust! Alltså kommer jag att klara av detta på det ena eller andra sättet - dvs det blir som det ska!

Tillbaka...

8 juli

Måndag morgon - Nytt PK-prov ska lämnas...

Tomas kom hit i gårkväll efter ett LAN-helg i Stockholm. Numera är det inte ovanligt att vi på kvällarna ser DVD-filmer på dataskärmen. Elin och Tomas satt uppe sent...

Mitt sovrum börjar ta form. Jag har lånat ett skrivbord av Mats och Elins TV är inflyttad så nu kan jag ligga i sängen och se TV! Musikanläggningen gick precis sönder när jag beslutat att ta in den i sovrummet - men jag ska ordna något annat!

Dagen är ett oskrivet blad. Vädret är hyggligt och jag hoppas att jag ska komma ut på en längre promenad...


Idag tog det tid att lämna provet, först kö på vårdcentralen för att få en remiss och sedan kö på sjukhuslabbet. För första gången var det en manlig provtagare - eftersom jag var sist i kön hann vi diskutera arbetsmarknaden. Han sommarjobbade och gick en treårig Labbutbildning i Uppsala.

Helhet, kärlek och förlåtelse...

När jag ändå var på sjukhuset gick jag ner i andaktsrummet. Det är första gången i mitt liv som jag gör ett sådant besök på egen hand! Jag tände ett ljus och satte mig ner.
Det är mycket som faller på plats just nu men jag vill gärna forcera och gå fortare fram än jag klarar... Idag försökte jag dra ner tempot och funderade på förlåtelse och kärlek. Hur viktigt det är att både älska och förlåta sig själv och andra! Jag har ett antal episoder i mitt liv som är obearbetade och som ligger och gror i både min kropp och själ. Det kommer jag att jobba vidare med!!
Jag blev också medveten om hur tudelad jag är på många plan. Jag har svårt att vara i helheten - till exempel arbetsliv/privatliv, livet med Mats/livet med barnen och kroppen/själen. Jag befinner mig antingen i det ena eller det andra (och trivs när jag är där) men önskar att jag kunde integrera dessa bitar så jag känner en helhet. Jag gör av med onödig energi när jag förflyttar mig mellan dessa "världar". Det största problemet är det jag skrivit mycket om här - att integrera kroppen och själen till en helhet.

Vardagsrummet börjar ta "form", Åsa, Bubba och jag har promenerat på Jungfruberget och Mats stannade i Lövåsen idag.

Mina föräldrar är tillbaka i Skåne. Nästa helg planerar jag och mina syskon att resa dit för att vara där under en vecka. Vår mormor fyller 100 år den 20 juli.
Jag pratade precis med mamma och jag förstod att hon trodde att jag reagerat på att min kropp sagt nej till cellgifterna. Så upplever jag det inte - fast jag har kanske formulerat mig så under min bearbetningsprocess! Min kropp har ju tagit emot cellgifter 2 gånger och det har gått hyggligt. Jag tror inte heller att jag känner rädsla inför att bli svag och medtagen, det räknar jag med att jag kan bli. Naturligtvis har det varit skönt att vara giftfri och känna att krafterna återvänt - fast jag tror inte att cellgifterna hade hunnit påverka mig så mycket - jag tror att det var insättning av dosan och blodproppen som påverkade kroppen.

Min kropp har inte velat ta emot dosan - och det tycker jag egentligen är väldigt sunt av den... det är trasslet med den och alla turer runt dess bieffekter som fick mig att börja fundera.

"Hellre få återfall inom 10 år är dö av blodpropp i morgon..."
- ett återfall betyder ju inte döden - vilket vi har tänkt till viss del. Socialstyrelsens siffror om cancer som offentliggjordes häromdagen visade att 0,5 % av de som drabbas av cancer dör av cancern!
"mer än 50 % chans för återfall utan cellgifter, 30 - 40% chans
för återfall med cellgifter"
det är lätt att bli förvirrad av dessa siffror... och risken att få återfall är ganska stor både med och utan cellgifter tycker jag.


Det är värt att titta på några alternativ till vår traditionella sjukvård:


 Här citerar jag några rader om cancer från Kloka Gubbens Webbsida:

"Det finns flera alternativa uppfattningar om cancer, som den svenske cancerpatienten normalt aldrig kommer i kontakt med, och som leder till helt andra slutsatser vad gäller behandlingen. Gemensamt för de flesta är att man uppfattar cancer som en relativt vanlig och normal åkomma i kroppen. Cellförändringar och tumörer kan bildas och brytas ned av kroppen själv., i de flesta fall utan att upptäckas eller diagnosticeras. När det gäller varför och hur detta sker lägger olika forskare tonvikten vid olika faktorer, vilka dock snarare kompletterar än motsäger varandra:

GR Hamer har visat att starka känslomässiga påfrestningar och kriser kan utlösa tumörbildningar. Dessa kan upplösas av kroppen sedan den ursprungliga känslomässiga konflikten lösts.

Hans Nieper visar hur kroppens eget försvar och självreparerande mekanismer mot kromosomskador kan skadas genom t ex jordstrålning, kemiska gifter o näringsbrister, vilket kan öka risken för cancerutveckling.

Kurt Nielsen, biopatins grundare, uppfattar cancer som det logiska slutstadiet i en allvarlig förgiftningsprocess."Louise L. Hay har skrivit böcker om mentala orsaker till sjukdomstillstånd. Hon jobbar med affirmationer och visualiseringar för att förändra tankemönster utifrån vilka mentala blockeringar hon anser ligger till grund för sjukdomen.


Så här skriver hon bl a:
Sjukdom  Trolig orsak Nytt tankemönster /Affirmation
Blodpropp Att hindra glädjen från att strömma fritt    "Jag väcker nytt liv inom mig. Jag strömmar fritt."
Cancer Djup smärta. Undanträngd vrede och förbittring sedan lång tid tillbaka. Djupt bevarad hemlighet eller sorg som äter
upp en inifrån. Att gå och bära på
 hat.
"Jag förlåter och släpper nu kärleksfullt hela mitt förflutna. Jag väljer att fylla min värld med glädje. Jag älskar och bejakar mig själv."
Sköldkörtel  Förödmjukelse. Jag får aldrig möjlighet att göra det jag vill göra. När blir det min tur? "Jag rör mig bortom gamla begränsningar och tillåter mig själv att uttrycka mig fritt och kreativt"
Struma    Hat för att ha blivit tillfogad skada och lidande. Offer. Att känna sig på tvären och motarbetad av livet. "Jag är kraften förmågan och auktoriteten i mitt eget liv. Jag har min frihet att vara mig själv"

Jag resonerar så här:
Förutom den traditionella sjukvården (förutsatt att det inte innebär riskfulla komplikationer) ska jag tillägna mig så mycket som möjligt från de alternativ som verkar vettiga. Reikin är ett sätt, kostråd, att reda ut om och i så fall vilka känslomässiga orsaker som kan ha varit med och orsakat min cancer  osv

Min tro på vetenskapen är stor, men vi människor tenderar att tro att vi just nu har hittat sanningen - det enda rätta och tvivlar/hånar de personer som visar alternativ eller ifrågasätter. "Jorden är rund", "Akupunktur är inte vetenskapligt bevisat..." mm mm
Vad och var hade vi varit om dessa personer inte envisats med sitt nytänkande och sina nya teorier?


Att enbart bota min bröstcancer enligt de traditionella metoderna tror jag inte är det effektivaste sättet att bota mig på! Det är detta som varit mitt problem:

Hur ska jag tillsammans med yrkesgruppen läkarna kunna vara min egen "läkare" och hjälpa kroppen att läka genom att aktivt delta och vidta lämpliga åtgärder?

Vad kan jag göra för att inte åsamka min kropp ytterligare sjukdomar
i framtiden?

Tillbaka...

 

9 juli

"Ja, just det!
Läser dina senaste funderingar och känner mig hemma med dem. När man väl fått en sjukdom kan naturligtvis skolmedicinen göra mycket för att bota en. Man ska inte förkasta den kunskapen. Men för att hjälpa kroppen idag och för framtiden ska man också ta till sig det som känns rätt av alternativa tankegångar. Kropp och själ svarar och vill dialog.

Det vore ju enfaldigt att vid ett komplicerat benbrott envist hävda att man med tankens kraft ska få benet att läka rätt och snyggt igen. Självklart behöver man få benet behandlat och gipsat men om man lyssnar på De Alternativa så förstår man att man behöver också fundera över varför man var så arg att den olyckshändelsen inträffade.

Nä, jag är inte alls inne på Livets Ords tankar om att man får skylla sig själv för att man tror för klent och därmed blir sjuk. Nä, inte alls - utan det handlar om det här med helhet och att kropp och själ samverkar och att Livet talar till oss på alla möjliga vis.

Jag är mycket för samverkan överhuvudtaget och att ta det bästa från alla modeller. Ingen har ensam skådat det slutgiltiga ljuset. Vi lägger alla pussel i halvmörker och kan visa varandra nya sätt att lägga
bitarna."
mailar Ann Catrin och hjälper mig som så ofta förr att sätta ord på det jag vill säga... Tack!
 
"Efter att ha läst hela din bröstdagbok ( klockan är nu 03.18 ) vill jag bara ge mig tillkänna och säga att jag tycker att det är oerhört generöst av dig att bjuda på alla funderingar, känslor och detaljer. Just generöst. Tack!"
mailar en gammal bekant.

"Ja, jag har varit hos Gunilla o jag känner mig alldeles väldigt glad över det. Jag möttes av en glad, stabil o flintskallig Gunilla med vilken jag (och så Mats, förstås) bubblade om allt möjligt hela dagen. Tills JAG blev trött o måste gå o lägga mig! Tack, Gunilla, Mats, Elin, Åsa o hundarna för en jättefin dag!"
rapporterar Maria till Gävlegänget.

Jag tror att mina funderingar i bröstdagboken kan göra att jag kan verka må väldigt dåligt! Detta är min terapi - här samlar jag och skriver av mig min oro och mina tankar.
Jag skriver inte så mycket om det positiva. Allt stöd jag får från släkt och vänner t ex. Eller mitt fantastiska förhållande med Mats. Att barnen tar detta mycket bra och mår bra - det var inte länge sedan Elin utbrast:
"Mamma, jag tror inte att jag skulle kunna ha det bättre än jag har det nu!"
Självklart är detta väldigt jobbigt men trots det kan jag säga att jag heller aldrig mått bättre!!!J
ag har aldrig mått bättre!!!

Här kommer några rader från två av mina bröstcancerdrabbade vänner:

"Bröstdagboken tillhör min dag nu. På morgonen äter jag en stadig frukost och läser FK sen sitter jag vid datorn och mailar lite och läser bröstdagboken. Tack vare datorn har jag en bra kontakt med mina arbetskamrater så det här med Internet är toppen. Nu kan jag maila när jag vill och svara när jag känner för det.
Jag har mått dåligt i helgen, både fysiskt och psykiskt... Man vill ju vara frisk och så är hela kroppen full med gifter som yttrar sig i olika biverkningar som jag aldrig kommer att glömma - tappa hår - orkeslös - torr i munnen - konstig i magen - ont i skelettet blä blä blä.
Nu blir det väl uppehåll med cytostatikan ca 5-6 v p g a operationen och det tycker jag faktisk ska bli skönt. Men jag skulle inte avstå cellgifterna som erbjudits mig hur illa jag än tycker om dem. (Jag vågar inte annat än fullfölja behandlingen).
"


"Själv har jag haft toktur både med behandlingar och folk ikring mej, annars hade jag nog packat ihop, tror jag, eftersom jag i grunden har en riktig sjukhusskräck. Dessutom är jag i starkt behov av att ha kontroll över saker i allmänhet och livet i synnerhet.
Man är ju så tokskör - hur stark man än är, så är det ett tunt, tunt skal man använder sig av för att ta sig mellan dagar och nätter, ledsnor och mer eller mindre galna tankar."Idag har jag och en pojke räddat en liten harunge. Han låg gömd mellan två stenar utanför mitt bostadshus. Den verkade inte skadad men låg och tryckte och var helt orädd. Vi visste inte vad vi skulle göra med den. Jag kunde inte ta hem den till Bubba och Sotis  - därför bar vi hem den till pojken. Hans mamma var hemma och de skulle försöka ringa runt och få råd vad de skulle göra...

I eftermiddag har Mats och jag äntligen tömt det sista i hans före detta ateljé. Det är åskvarmt och chockartat för kroppen att uppleva denna plötsliga värme. Men härligt eftersom det var så länge sedan det var somrigt.Kropp, själ och ande

Jag återkommer till mitt problem att uppleva min kropp och själ som en enhet. Kropp och själ har jag varit medveten om länge. Numera tar jag också in anden.
För att känna mig hel måste jag även innefatta anden.
Jag är inte ensam, jag kan aldrig vara ensam om jag innefattar anden men jag kan uppleva mig ensam om jag utesluter den. Under 48 år har jag lagt ner oerhört mycket energi på min upplevda ensamhet!
Jag är inte längre ensam!!!!

När jag öppnat mig inför detta öppnas en hel värld med möjligheter och jag känner mig befriad. Visst är jag innerst inne ensam ur ett mänskligt perspektiv, men jag har mött ett djup inom mig som övertygat mig om att anden finns och hjälper mig i mina val och som innefattar tankekraft från både mig själv och andra - både levande och döda. Det är min "bubbla" jag pratar om...
Så här skrev jag i bröstdagboken den 3 april:
 

 


I mina tankar byggde jag upp en stor, gulorange friskhetsbubbla som jag placerade mig inuti. Den omslöt mig helt. Under dansen kom alla mina vänners och släktingars tankar och kraft och fyllde mig och bubblan med en enorm styrka och värme - deras läkande tankekraft. Det tog ett tag att förstå och känna vad som verkligen hände och när det gått upp för mig, stod jag rakt upp och ner mitt inne i musiken med tårarna rinnande. Då kände jag Linneas (vår ledare) hand läggas på min rygg. Hon förslöt bubblan...
Vilken gåva och styrka!
Jag fylldes av en oerhört trygg trötthet och resten av dansen bars jag fram av oss alla i en friskhets- och glädjedans... Vi dansade mig frisk! De stora, otäcka, äckliga och avskyvärda cancertumörerna som legat och förgiftat min kropp och mitt sinne tvingades bort -
Jag är frisk...
inte sjuk!
Nu återstår bara att kirurgerna ska ta bort tumörerna rent fysiskt också...

Fylld av denna, för mig oerhört starka upplevelse, for jag och hämtade Mats och hundarna och vidare hem till Falun. Vi låg länge och pratade om min upplevelse och kände oss båda både lättade och trygga inför framtiden.
 


Det har tagit mig 3 månader att förstå att anden finns trots att jag efter denna händelse nästan dagligen upplevt en lika stark andlig närvaro. Nu är jag övertygad och ska göra allt jag kan för att försöka förena kropp, själ och ande och låta dem bli en helhet!


Tillbaka...


10 juli

Onsdag...
I eftermiddag är det dags för läkarbesök. Jag känner mig mycket lugn och trygg med läkaren Gunilla. Jag kommer att berätta för henne precis hur jag känt och varför.
Först och främst måste vi besluta hur min fortsatta behandling ska bli. Hon ska titta på den knöl jag har vid mitt knä och jag ska också fråga henne om strålbehandlingen, jag har hört att somliga ( undantag... ) kan utveckla struma vid strålbehandlingen. Hur påverkar den mig som haft struma och behandlats med radioaktivt jod?

Mats son Tobias har kommit till Sverige, han bor och arbetar i USA. De ska i slutet av veckan åka upp till Umeå och vara med på Joels dop och konfirmation. Dessutom ska de nästa vecka resa runt i frihetsbilen och uppleva gamla minnen. Jag planerar att vara i Skåne.
 

"Tänk att du just upptäckt det jag så länge varit övertygad om - fast du har nått mycket längre! Att en människa i stort består av kropp, själ och ande är för mig något som folk i min närhet sagt, som jag studerat närmare (antroposofistudierna) och som jag sedan förstått är det enda rimliga, det enda som gör tillvaron begriplig. Men det är en huvudets kunskap, inget jag ännu känt så tydligt som du."
mailar Maria.

Nu ni!!!
Nu har jag träffat läkaren och det har hänt saker!!!!!!!

Jag fick svar på mina frågor, läste journalen och meddelade att de kunde försöka lösa upp strumpan. Vi bestämde att det skulle göras på en gång!
I journalen står att man inte kan se att det bildats en strumpa men att det var troligt att det finns en sådan eftersom det inte var baksug.
Gunn förberedde att spruta in det "strumplösande medlet" och jag la mig på en säng.
Min förhoppning har varit att det nu skulle vara baksug av sig själv igen. Att jag fått dessa extra veckor för att reflektera och återhämta mig.
Mats sa när hon hade satt in nålen:
"Baksuget
kanske fungerar nu?"

och det gjorde det!
Utan någon åtgärd alls!!!

Så nu har vi bokat in de två följande cellgiftbehandlingarna. Nästa behandling (nr 3) blir fredagen den 26 juli! Jag hinner åka ner till Skåne och gratulera mormor innan.

"Läste precis din dagbok och jag blev glad för din skull att det fungerade nu. Har tänkt mycket på dig och tycker att du är väldigt stark. Det var nog därför det fungerade. Du ville väl det??"
mailar Ewa.

Självklart var det vad jag ville!

"Herrejestanes, vilken pärs du gör! Jag blir helt matt - och samtidigt ledsen att jag inte vetat och kunnat hjälpa till, med tanken. Att dela tankar gör underverk. 
Idag "firar" jag och min cancerdiagnos 1år tillsammans, och jag har för första gången under denna tid köpt ett klädesplagg. Det blev ett vitt ärmlöst långlinne för 75:-. Jag har inte tyckt det var nån idé tidigare att handla - givetvis ett depressionsuttryck, som alla andra galentankar."
mailar Margaretha.

Jag har letat efter andra i samma situation i både forum och mailinglistor men har haft svårt att hitta likasinnade men Ewa och Margaretha är två av dem jag har stort utbyte av att dela tankar med. De har båda bröstcancer och vi har mailat till varandra länge nu.
Tack för att ni vill dela detta med mig!

Jag är mycket omtumlad, trött och lättad.
Jag har en väldigt stark skräck för att använda dosan liksom för att jag ska förblöda pga Waranet. Denna skräck är mycket djup och jag tror att det grundar sig på det onaturliga i detta att ha en metalldosa inopererad och att förtunna blodet...
Jag försöker möta skräcken men det är svårt... Första steget är att erkänna och prata om rädslan - det har jag redan gjort. Nästa steg är att möta den och titta på den - det började jag med idag. Gunn och Mats stöttade fint!

Nu får jag ytterligare två veckor till på mig innan cellgiftbehandlingen. PK-prov får de göra i fingret och det förblöder jag inte av...

I morgon ska jag få den zonterapi som Anita gett mig i present och på kvällen ska jag delta i en stjärnmeditation som Anna ger mig, Mats, Tobias och fyra andra. Sedan bör jag ha en bra grund för en skön vecka i Skåne tillsammans med flickorna, mina föräldrar och mina systrar med familj.

Tillbaka...

 


11 juli

Trött och lättad somnade jag tidigt men natten har varit orolig och fylld av drömmar. Det har varit skadade djur, vänner, gävlegängsträff, 100-årsfest, snöoväder, värmebölja - ja kaos!
När kaoset i livet lugnat sig kommer det i drömmarna istället...

Bubba har bott hos mig hela veckan så att Banji och Mats har fått vara ifred. Banji har ätit dåligt men nu när inte matvraket Bubba är där kan Mats förse henne med mycket och näringsrik mat... Jag har alltid önskat ha hund men aldrig levt så att jag kunnat. Att få låna en hund på detta sätt är perfekt, det enda jobbiga är att behöva gå ut på promenad före frukost...

Åsa har sovit hos kompis för andra natten i rad. Elin träffar kompisar på kvällarna och jag har fått möjlighet att vara ensam. Det har varit skönt!

Pratade i telefon med Marianne från jobbet igår kväll - det är kul att prata, det är viktigt att bibehålla vänskap och kontakt. Först nu orkar jag tänka på att jag ska börja arbeta igen när allt detta är överstökat. Tidigare har jag inte ens orkat tänka tanken att jag ska orka arbeta igen. Jag har läst någonstans att många cancerdrabbade klagar över trötthet och det har vi verkligen drabbats av, både Mats och jag! Detta är oerhört energislukande!!!


Jag fick kinesisk massage av Christine. Förutom zonterapi ger hon även massage.
Hon bearbetade även mina fötter och det gjorde ont vid njuren och immunförsvaret. Vid ett tillfälle kände jag att det brände i mina händer precis som det gör när jag reikar - enligt henne var det den punkten som motsvarar balansen mellan kropp och själ! Mycket intressant eftersom reikin ska hela kroppen och påverkar balansen mellan kropp och själ!!!
Det var oerhört skönt. Jag mår utmärkt, känner mig avslappnad och i balans. Tack Anita!!
Hade jag bara råd skulle jag komplettera min behandling med att fortsätta gå till
Christine. Hennes företag heter Zonkraft i Falun och har tel 023-206 02.

Vi har beslutat oss för att jag ska ta Bubba med till Skåne. På så sätt får Mats och Tobias lite extra tid för Banji och vi får en trevlig reskamrat. Bubba trivs bra med oss och vi med honom!

 


12 juli

Jag väcktes kl 8.00 av att Elin ringde på dörren. Hon sov hos Tomas och cyklade hem när han cyklade till sitt sommarjobb...
Nu har jag kört ut henne till släktgården (de förbereder 100-årsjubileét som är i morgon), varit på apoteket och gjort lite ärenden på stan. I Falun är det bara en sak som gäller de här dagarna:
 
FALU FOLKMUSIK FESTIVAL

FFF

Falu Folkmusik Festival


Igår kväll hämtade Åsas kusin, faster och farbror Åsa, för att gå på folkmusikfestvalen och sedan följde hon med ut till släktgården för att inviga de nya sängarna i stugan. Tobias kom med ett tåg från Gävle som var försenat och därför blev buss. Mats och han kom hit och åt en improviserad vegetarisk måltid innan vi lite försenade körde hem till Anna för att delta i gruppmeditationen.

 


andlighetJag har mediterat ensam varje dag sedan i början av 80-talet. När jag gick introduktionskursen mediterade vi i grupp. Stjärnmeditation är en annan typ av gruppmeditation men även den behaglig och vi avslutade kvällen med att fika tillsammans hela gruppen.
Anna fungerar som medium, som det kallas. Hon hade efteråt enskilda samtal med var och en. Hon bekräftade mina tankegångar kring min sjukdom och andlighet. Dessutom fick jag genom meditationen och henne bekräftelse på att även jag har mediala förmågor. Innerst inne har jag vetat detta sedan jag var barn. Någonstans på vägen förträngde jag det och först i den frigörande dansen började jag minnas och började ana vad det handlade om.
Mer om detta vill jag inte att skriva i bröstdagboken just nu.
 


Vi for därefter till Lövåsen och lämnade Mats,Tobias och Banji. De reser upp mot Umeå med frihetsbilen idag. Jag och Bubba kom hem till en tom lägenhet vid 00.30.

 

  "Vi ska inte fylla livet med år,
utan fylla åren med liv..."


Det börjar bli svårare och svårare att skriva i bröstdagboken. Ju närmare jag kommer min osäkerhet och andlighet desto räddare är jag att utlämna mig. Det är med en viss vånda jag värderar ordval och väljer vad jag ska skriva... Allt detta är så nytt för mig, både kontakten med sjukvården och "andligheten". 

Idag skickade Kerstin ett mail som gjorde mig glad till tårar... TACK!
Jag citerar hela brevet:

"Ville bara skriva till Dig och berätta att jag följer Din dagbok så gott som dagligen. Då jag själv arbetar på sjukhus försöker jag sprida Bröstdagboken till så många som möjligt, den har mycket att lära oss som arbetar inom sjukvården - och även andra.

Jag tycker Du är fantastisk på att förmedla Dina tankar och upplevelser. Det är ju en sak att berätta om livet då allt är frid och fröjd men att dela med sig av motgångar och tvivel tycker då jag är mycket svårare. Det är ju när vi är ärliga, och även berättar om det som är svårt, som vi kan hjälpa och stötta varandra. Jag beundrar Din styrka.

Dina funderingar om alternativ sjukvård och att vi faktiskt består av både kropp och själ är förhoppningsvis något som kommer fram i ljuset ännu mer än det hittills gjort. Vi har mycket att lära från andra kulturer.

Jag träffade en dansk spelman i förra veckan som sa "Vi ska inte fylla livet med år, utan fylla åren med liv". Det verkar det som Du har kommit till insikt om. Vi är nog fler som borde stanna upp och fundera över vad det är som är viktigt här i livet. Vi tar det ofta för givet att kropp och själ ska fungera av sig själv medan vi lägger ner kraft på annat, istället för att vårda vårt innersta."

Tillbaka...

Fortsättning...

 
Bröstdagbok

Start | Innan operationen | På sjukhuset | Efter operationen
Efterbehandling april | Efterbehandling maj |
Efterbehandling juni


Gunillas sida

© Gunilla Rohlin 2002 - 2006


Hit Counter

Jag började räkna besökare den 2 juli 2002