Efterbehandling
juni 2002

Juni: 2 | 7 | 8 | 9 | 12 | 13 | 14 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30

Start | Efterbehandling april | Efterbehandling maj

Fågel blå, gjord av Eva Stenström LiljenbergFågel blå, gjord av Eva Stenström LiljenbergFågel blå, gjord av Eva Stenström LiljenbergFågel blå, gjord av Eva Stenström LiljenbergFågel blå, gjord av Eva Stenström LiljenbergFågel blå, gjord av Eva Stenström Liljenberg

12 juni - Dag 15 efter C-behandling 2

Mats ögonoperation gick bra!! Han kunde igår titta genom en klar vätska utan grums och blodfläckar.
Måndagen gick åt till förberedelser inför operationen på tisdagen. Igår kördes han till operationen kl 10 och var tillbaka på avdelningen vid 14.30-tiden. Idag skrevs han ut på förmiddagen.
Hundarna och jag sov i husbilen som vi ställde ute på bostadsområdet Sörbyängen. Jag träffade Ingrid, Emma och Anna - det var länge sedan och jättekul! Emma och Anna är kusiner till barnen och Ingrid är min exsvägerska som jag alltid trivts mycket bra med!
Det har varit tre heldagar på sjukhuset men det blev inte som jag hade tänkt mig... Jag hade tänkt få vara bredvid, som anhörig, och se sjukvården från den sidan. Nu blev det annorlunda:
Jag har åkt på en propp!!!!
D v s en blodpropp...
Jag har ju klagat på min port - den har skavt och besvärat mig sedan den inopererades den 27 maj. Jag har haft mer problem med den än med själva tårtbitsoperationen. I söndags fick jag ordentligt ont i armen, på måndagen svullnade armen och på tisdagsmorgonen ringde jag onkologmottagningen i Falun och de beordrade mig att gå till akuten. Så när Mats rullats in för operation kl 10 knatade jag till akuten och kom inte därifrån förrän kl 18.00. Mats var överlycklig över att allt var över, såg med det opererade ögat och hade inte särskilt ont.
Jag har ultraljudsundersökts och kollats ordentligt - de hann inte färdigt igår, så i morse klockan kvart i åtta gjordes en datomografi och vid 9-tiden fick jag veta att jag hade fått en blodpropp i armen. Jag fick blodförtunnande redan i går. Nu gjordes plåtar och allt i ordning och Falun kontaktades. Efter att ha försäkrat mig att jag inte kunde få en ny blodpropp, tog jag emot plåtar och journal, hämtade Mats från avdelningen (precis lagom när matchen Sverige - Argentina slutat 1-1) och körde hem till Falun för att fortsätta på akuten här...
Nu är jag hemma igen, Mats har mycket besvär från sitt öga och det glada humöret från igår är borta. Han ser nu grumligt igen och har talat med läkaren och de ska kontakta varandra i morgon.
Jag har mycket att smälta och återkommer - nu blir det soffan och TV:n resten av kvällen...

"Nu räcker det! Vadå blodpropp?!?!? Så'nt ska du väl inte behöva ha! Finns det någon man kan skälla på?!?!? Nå, nu tänker jag alla goda tankar jag kan uppbringa och eftersom vi är många som gör det så ska det här också lösa sig. Både din propp och Mats öga." mailar Ann Catrin.

Vi kan inte annat än skratta när vi går omkring och ser lidande och skröpliga ut båda två... Skönt att vara två - fast vi har inte kunnat stötta varandra så mycket som vi önskat de senaste dagarna!

Tillbaka...


13 juni - Dag 16 efter FEC-behandling 2

Konstigt nog kan jag sova riktigt bra trots att jag bara kan sova på rygg eller halvsittandes. Mats somnade i soffan och kom intassandes till mig vid 3-tiden.

Jag fick igår träffa en överläkare på kirurgen, Stig Hallstensson. Han berättade att när man sätter en "port-a-cat" på vänster sida kan detta orsaka en blodpropp. Min blodpropp bildades troligen direkt efter ingreppet den 27 maj men byggdes på nu när armen svullnade och började värka. Det finns två val - ta bort porten eller medicinera med Waran (förhindrar att blodet levrar sig) och Fragmin (blodförtunnande). Han tyckte att fördelarna med att ha kvar porten var större än nackdelarna med medicinering. Jag vet inte tillräckligt för att tycka någonting... En läkare här på vårdcentralen ska ha koll på medicineringen - vi ska träffas i morgon.
Jag har inte klart för mig hur länge armen kommer att värka - kommer värken att hålla i sig tycker jag definitivt att porten ska tas bort! Jag funderar vidare...
Rent spontant tycker jag att det är mycket dåligt att man inte följer upp en portoperation om den sker på vänster sida eftersom man vet om blodproppsrisken. Jag fick ingen särskild information som gjorde att jag kunde vara extra uppmärksam på detta. Porten är satt för att underlätta behandlingen men för mig har det varit det enda riktigt besvärande hittills och jag vet inte just nu hur länge... Dessutom kommer jag att bli stucken väldigt mycket mer för att ha koll på Waran-medicineringen.

Vi är förfärligt skruttiga Mats och jag. Verkligheten har idag kommit fatt mig och för första gången på mycket länge tycker jag synd om oss/mig själv och ser svart på livet! Fast emellanåt skrattar vi åt vår ynkedom, en halvblind och en lytt som jämrar sig och skruttar omkring. Vi har i dag varit tillsammans i exakt 5 månader - detta visste vi ingenting om när vi träffades, som tur var...

Om vi orkar ska vi packa upp den nya datorn och få fart på den. Vi har fått fotografier från Skåneresan som jag vill publicera. Det är fantastiskt spännande att äntligen ha en BRA dator här hemma!!!

Nu har Tomas, Elin och Mats hjälpt mig att möblera om och packa upp datorn med tillbehör. Stor flat skärm, 70 GB ledigt utrymme, scanner, skrivare, kopiator, häftigt ljud, DVD-spelare, brännare...
Vi ska nu äta god middag (lagad av mig) och fira 5 månader.

Ur dagens mail från Linda, kusin Evas vän:
"Jag har tänkt på dig men inte orkat ta kontakt. Det är i bland mycket som följer en sjukdoms "kölvatten"... Jag har gått igenom samma sjukdom och behandling som Du. Detta är ca. ett år sedan och känner mig nu ganska återställd.
Philips kommentar när jag klippt de tussar som prydde min skalp i fjol våras var: -Mamma jag ÄLSKAR dig fast du är så FUL... då kunde jag ju lika gärna raka av de återstående livlösa testarna också. Jag kände mig som ett träd i november med några enstaka löv dinglande."


Tillbaka...

14 juni - Dag 17 efter FEC-behandling 2

Mats och jag bestämde oss igår - vi flyr iväg med frihetsbilen över helgen. Hans faster Solveig i Moliden, utanför Bollstabruk, ska få ett besök i helgen. Jag ska lämna prover på vårdcentralen på förmiddagen och äta lunch med webbgruppen på jobbet. Därefter bär det iväg... Det är det bästa sättet att koppla av! Det har varit lite för mycket den senaste tiden och hemma har vi för mycket som drar...


Tillbaka...


18juni - Dag 20 efter FEC-behandling 2

Så är vi tillbaka i Lövåsen igen...
Vi tog frihetsbilen och flydde upp till Ångermanland och Mats pappas barndomsby Moliden utanför Bollstabruk. Där tillbringade Mats sina barndoms somrar tillsammans med pappa Leo, farmor och farfar, fastrar och kusiner. I ett rött hus på höjden ovanför Bursjön ( uttalas bushen ), inte långt från sitt föräldrahem, bor numera Mats faster Solveig och hennes man Esko.
Solveig och Esko står Mats väldigt nära och det var underbart att få träffa dem. Vi parkerade bilen på deras gård och blev ompysslade och bortskämda med god mat och intressanta och givande samtal. Jag ska senare berätta mer om våra samtal.
Solveig har upplevt mycket under sitt liv och delar bredvilligt med sig av sin livserfarenhet. Hon skriver fantastiska dikter - Här är ett exempel på en dikt hon skrivit till sitt fosterbarn som senare blev hennes adopterade dotter:

Får jag blott vara en sten

Får jag blott vara för dej en sten
vid din oroligt slingrande väg.

En sten
som uppvärmd av solens sken
förmår locka dej att hejda dina steg.

En orubblig sten
stadig och rund
och trygg att sitta på.

En plats där du vilar dej en stund
tills du orkar
att vidare gå.

Jag vill vara avslipad
skön
och nött
när du över mig med handen drar

så att du känner
att du är trött
och gärna vill dröja dej kvar.

Kanhända tillsammans vi två
får uppleva undret att
din själ kommer efter
på vägen då
och hinner sin ägare fatt?

Får jag blott vara en sten som du minns
med glädje och värme än
när du blivit gammal
och jag inte finns
och i tanken
du vandrar
din barndoms väg igen.

Solveig Alth


Mats öga började långsamt bli bättre och min värk i armen avtog mer och mer. Vi var trötta men allt kändes bra. Under söndagen fick Mats smärtor i och runt sitt öga. Smärtorna blev allt värre så tidig på eftermiddagen körde vi oroliga in till Sollefteå akutmottagning. Där fick vi smärtlindrande medicin och remiss till ögonmottagningen för att söka upp dem under måndagen. Söndagsnatten var svår, Mats hade mycket ont och vi var oroliga. På måndagsmorgonen for vi raka vägen till Sollefteå sjukhus och hade sådan tur att det vikarierade en ögonkirurg (som kände Mats operationsläkare) som snabbt kunde konstatera att operationen hade gått bra, ögat såg bra ut. Smärtan kom från en så kallad "töm" på hornhinnan. Vid varje blinkning drogs hornhinnan iväg via tömmen (som är slaggprodukter som bildar en slags tråd fäst vid hornhinnan) och orsakade smärtorna. Läkaren avlägsnade tömmen, skrev ut speciell medicin och tog samtidigt bort stygnen efter operationsärret. Med 6 droppar bedövning i ögat och det glada beskedet att ögonoperationen gått bra dansade vi nästan ut från ögonmottagningen. Mats värk var borta och han kunde se bra igen...
Jag passade på att lämna ett blodprov på provtagningen - min Waranmedicinering kräver regelbundna kontroller. De lovade att provsvaret skulle faxas ner till min vårdcentral under dagen.
Det är svårt att beskriva vilken lättnad vi kände när vi via apoteket gick tillbaka till bilen...

Vi var så lättade och slut att vi for direkt hem till min vän Annika i Härnösand och stannade hos henne och Bengt-Åke tills i morse då vi efter 9 timmars tung sömn kunde starta resan hemåt igen...

Tillbaka...


19juni - Dags för FEC-behandling 3

Annika hör till "Gävle-gänget" och jag har känt henne sedan tidigt 70-tal. Hon ringde direkt när hon hörde att vi var på väg uppåt och bad oss komma...
Vi hade inte bestämt om vi skulle resa vidare ner till Falun redan på måndagen men när vi satt och åt lunch kände jag att vi skulle stanna över natten - det var bara jag som kunde köra och vi behövde "landa" efter vår sista "pärs" Bättre ställe än hos Annika och Bengt-Åke är svårt att hitta...
Vårdcentralen ringde och meddelade min warandos för en vecka framåt.
När Bengt-Åke kom hem från jobbet for vi ut till havet, vandrade och satt på klipporna och lät hundarna få springa av sig. Sedan grillade vi och satt ute i deras trädgård i den ljusa och ljumma kvällen. Mats värk avtog allt mer och han var lycklig över att ha synen tillbaka och slippa smärtan. Han kunde se en fiskmås med bara det dåliga ögat!!!
En viktig sak som min sjukdom lärt mig är att uppskatta mina vänner. Att ta mig tid att utbyta erfarenheter och känna ro i att ha riktiga vänner som känner mig och bryr sig. Innan vi for gav Annika mig två Sri Lankiska snäckor att hänga om halsen. De ska skydda mot sjukdomar och Annika har själv burit dem under en period!

Idag är det dags för FEC-behandling 3 kl 13.00...
 
Kaos
Denna bild gjorde jag uppe i Moliden innan Mats fick ont i sitt öga. Den beskriver alla känslor som rullar runt i kaos inom mig...
Efter denna dag inser jag att kaoset kommit för att stanna!

På morgonen for vi en sväng till Långshyttan, träffade Anna och bestämde om Midsommaraftonen, tömde en del saker från Mats ateljé och for sedan vidare mot Falun. Jag skulle få min 3:e behandling, Bubba följde med och skulle sällskapa mig i natt och i morgon och Mats skulle köra tillbaka till Lövåsen och fortsätta tömma ateljén. Hade vi räknat ut...

Ingenting blir som man tänkt sig
men allt är som det ska!


Mats tyckte att han var bra nog att köra och vi diskuterade om vi skulle ta grusvägen, Mats har tvättat frihetsbilen och den är så ren och fin. Jag föreslog grusvägen och så blev det. I låg fart i en kurva runt ett av husen rusade en katt ut framför bilen, tvekade men bestämde sig för att fullfölja korsningen av vägen samtidigt som Mats tvärbromsade. Katten blev överkörd och låg och vred sig söndermosad på vägen. Mats, den allra största av djurvänner, var kritblek och gick efter ett djupt andetag ut för att ta hand om katten.
Jag bara grät...
VARFÖR?
Vi behövde inte detta...


Mats klappade katten medan den drog sin sista suck, letade upp ägarinnan och överlämnade allt till henne. Jag satt i bilen och grät...
Vi fortsatte mot Falun, lämnade Bubba i min lägenhet och körde till sjukhuset medan vi diskuterade:
Måste allt ha en mening?
Ville katten dö?
Varför hände detta?
Jag beslutade mig för att katten valde detta sätt att dö och ett värdigare slut än att bli klappad av min älskade Mats kan jag inte tänka mig...
Ingenting blir som man tänkt sig
men allt är som det ska!


På sjukhuset fungerade ingenting. Journalen från blodproppen tog tid att få fram, jag skulle ta prov som jag inte gjort och tiden gick. Sängen jag skulle ligga på blev upptagen och tiden gick. Gunn som tidigare gått bredvid skulle nu sköta min behandling med stöd av en annan sköterska. De kollade allt ordentligt innan de satte igång vid 15-tiden.
Då vägrade porten att fungera!
Det gick inte att ge cellgifterna via den. Min individuella behandling innebar nu en ännu högre dos + ett nytt läkemedel för att skydda urinblåsan...
Kirurgöverläkaren och onkologläkaren kontaktades och det beslutades att jag inte kunde få den starka dosen via armen eller dosan. Under morgondagen ska det bokas en borttagning av dosan och isättning av något annat system och min FEC-behandling uppsköts till nästa vecka.
Jag blev jätteledsen och grät. Förbannade dosa som ända sedan den 27 maj har gjort ont och krånglat och jag har egentligen aldrig riktigt gillat att den skulle sättas dit. Två nätters god sömn ( har sovit riktigt bra de sista två nätterna!) sedan 27 maj till ingen nytta...
Vi samtalade en lång stund och på darriga ben gick Mats och jag därifrån utan att ha uträttat någonting.

På vägen till bilen stod det klart för mig:
Jag ska hoppa av studien! Jag vill inte ha en starkare dos! Jag vill ha normaldoser!!!!!
Jag vill inte att de sätter dit något annat system - de får ge mig via armen så länge det går!
De får ta bort dosan och därmed också waranet!
Det är nog experimenterat med mig!
Punkt!

Snabbt beslutade vi att jag skulle följa med till Lövåsen i kväll - vi var båda mycket tagna... Mats öga började värka igen och han hämtade ut gelé från apoteket som ska motverka nya "tömbildningar".
Nu har vi suttit ute i trädgården med Linnea och Annelie och nyss anlände även Thom. Vi har ätit broccoligratäng och pratat om dagen. Annelie är sjuksköterska och kunde stötta mig i mina beslut. I morgon ringer jag till onkologen och meddelar mina beslut så får de ordna allt utifrån det!!! Mats tror att hans öga ska kännas bättre i morgon...

Tillbaka...


20juni

"Nej vad ledsen jag blir när jag läser om din dag idag. Först olyckan med katten och sedan allt strul på sjukhuset. Känner bara att jag vill uppmuntra dig till att stå på dig. Vill du hoppa av studien så gör det. Tänk på dig själv och vad du tror att du mår bäst av.
Jag följer din dagbok nästan varje dag och de dagar då du inte skriver något känns det som om det är något som saknas. Har behov av att "hålla koll", vill veta hur du har det."
mailar en arbetskamrat.

Vaknade tidigt och fixade några bilder från Skåneresan.
Jag ska snart ringa Gunn på sjukhuset. Under förmiddagen ska jag hjälpa Mats att tömma frihetsbilen och sedan kör jag hem till Falun. Ska träffa en arbetskompis i eftermiddag och jag längtar efter att få sitta vid min nya dator.
Känner mig lite omtumlad fortfarande, jag var beredd på att gå på cellgifter idag och så mår jag helt normalt...
Vi körde ett lass från ateljén men värmen och allt annat tar hårt på oss så vi orkade inte mer...
Jag tog med mig Bubba och for till Falun och Mats for till flygfältet...

Hemma i Falun är det också kaos. Den nya datorn står precis uppackad. Ombyggnaden av bokhyllan är påbörjad och en nyinköpt bokhylla från Ikea står ouppackad i vardagsrummet. Tvättkorgen är full och tvättmaskinen går för fullt. Tina ringde återbud och tur var nog det - jag känner mig inte särskilt klartänkt eller inspirerad.

Under eftermiddagen ringde en kvinnlig läkare. Under dagen har mitt fall diskuterats och en alternativ enklare dosa är inte aktuell enligt kärlkirurgen - risken för en ny blodpropp är stor. Jag har hoppat av studien och gått med på att stanna på den dos jag fick senast - alltså lite högre än normaldosen. De kan inte ge mig cellgiftbehandlingen i armen - riskerna är för stora. Röntgen ska "ta hand om" mig nästa vecka och försöka lösa upp proppen. Strax efter kl 17 ringde Gunn - den underbara norska sköterskan från onkologen. Det hade inte gått att få fram en exakt tid i dag men de fortsätter på måndag. De ska gå in via ljumsken och gå upp mot proppen och lösa upp den...
Om jag får den tredje behandlingen inom en vecka är de två första inte ogjorda. Annars måste jag börja om från början...
Fy Fan......... vad det känns pestigt! Utsätta kroppen för ytterligare ett ingrepp och samtidigt få behandling 3 som kanske blir behandling 1... Barnen flyttar hem på söndag - ska jag bli sjukhusliggande då? Fy, Fy FYYYYYYYYY vad pestigt och eländigt det känns - jag slår nästan sönder tangentbordet i ilska!!!

Ingenting blir som man tänkt sig
men allt är som det ska!

fastnar i halsen i dag...

"Oj, oj, oj, varför ska precis allting behöva hända! Hur förtvivlat ohemult livet far fram med er tycker jag... Det är alldeles onödigt!! Djävligt, orättvist, idiotiskt!!" skriver Annika och fortsätter " Jag VAR orolig, det är klart att jag var, för hur Gunilla skulle må och hur de skulle klara av varandra med ny kärlek och allt, mitt i detta trassel med ögon och portar och gifter och elände. Men nu är jag inte ett dugg orolig, utan lättad och glad. De är så bra för varandra. Det var jättetrevligt att få ha dem här en natt och att få bara ta det lugnt och egentligen inte göra annat än att prata, se på havet en stund, klappa hundar och lyssna på Lasse Tennanders nya skiva. Nu ökar trasslet igen verkar det ju som, med katter och portar, men det klarar de säkert också bra!.
Tacka sjutton för att vi kommer att klara detta också - klart vi gör... men nu får det vara nog!
Glädje eller sorg visste jag inte riktigt om jag skulle känna när en fond jag sökt pengar hos meddelade att de inte delade ut bidrag till de önskemål jag angivit - bensin- och matpengar för en veckas resa till Luleå i sommar. Cancerfonden meddelade idag att jag skulle få 5000 kr i bidrag för förlorad arbetsinkomst de första nio månaderna (den faktiska förlusten är 30 000 kr).

Nu får en av Solveigs dikter tala för mig:


Tystnad

En gång
när jag hade det svårt

när jag var avflådd all skyddande hud,

sa jag: Du slår så hårt,
vad menar Du, menar Du, GUD?

Han gav åt mej TYSTNAD
och sade så:

I den ska du söka vad du behöver!

Och djupt i mig själv
jag fann på
en kraft som räcker och blir över.

Tystnad,
som intet är
ja som är mindre än luft eller vatten
kallar mig ofta till högtidsstund
i vargtimmen om natten.

Tystnad
underbar
mjuk och rund
du kan läka och hugsvala.

När jag lyssnat mig mätt för en stund
börjar mitt hjärta att tala.

Från det som varit mitt vilsna jag
tankar och ord utvandra
som hjälper mig
att dag för dag
styrka mig själv och andra.

Guds fåglar leva
och dö.
Sol går upp
går ner.

Tystnad
GÅ ALDRIG FRÅN MEJ
ödmjuk och tacksam jag ber...


Solveig Ahlt


Denna tystnad har även jag funnit, kraften i min själ. Svaren finns där inne... just nu vacklar och tvivlar jag men jag vet...
Jag vet att svaret finns inom mig!
Jag ska ta Bubba med mig på en promenad och fortsätta sökandet...

Tillbaka...

21juni

Min käre vän Ann Catrin arbetar alldeles för mycket men hinner ändå skicka några rader med uppmuntran och kloka ord:
"När jag läser din dagbok får jag samma känsla som när jag varit uppe på kalfjället; perspektiv, lugn, stillhet och respekt för det eviga.
En del av mig blir otroligt ledsen när jag läser om din och Mats kamp men en annan del fylls av en tacksamhet för att jag får dela denna erfarenhet med er. Här någonstans tror jag att det finns åtminstone en del av svaret på Varför. Så många som nu läser, berörs, fylls av tankar och börjar reflektera över Meningen - det måste helt enkelt ske ett kvalitativt ryck i den andliga utvecklingen."


Efter att ha deppat rejält hela dagen och tagit en promenad med Bubba fick jag en lugnare kväll. Jag kan ju ändå inte göra någonting åt någonting som redan är. Det är som det ska - även om jag inte förstår varför!
Mats hade en underbar dag på flygfältet och hans öga blir bättre och bättre. Vi kom överens om att försöka släppa detta några dagar och bara vara. Underligt nog gick det bra! Pratade med mamma som naturligtvis blev ledsen. Hela sommarens planering rubbas av detta - jag kan kanske varken vara med den 29 juni i Gävle då pappas syskon träffas eller på mormors 100-årsdag...
Jag arbetade hela kvällen med min nya dator. Kopplade in bredband och mail. Skrev ut hela dagboken för att Vera, Mats mamma, ska kunna läsa den. Solveig och Esko ska också få ett exemplar.

Jag har sovit mycket bra med Bubba vid mina fötter. Han är lite förvånad över att det är så lugnt här. Vi saknar flickorna, Mats, Banji och Sotis! Nu spöregnar det och min i gårkväll halvtorra tvätt som fick hänga ute är sjöblöt.... Bubba behöver sin morgonpromenad, därefter ska jag äta frukost och göra mig klar för att handla mat och sedan köra mot Lövåsen och Långshyttan. Vi firar en lugn midsommar hemma hos Anna och Lasse. I morgon orkar vi nog ta det sista från Mats ateljé som måste tömmas och på söndag lunch ska jag hämta flickorna och Sotis på släktgården.

Midsommarafton...
Mats och jag har tillbringat några timmar på akuten igen! Denna gång var det inte så dramatiskt. När Mats röjde bland sina saker lyckades han dra en gäddkrok delvis genom handen...
Läkaren kunde bedöva, skära upp en litet snitt, dra ut hullingen och därefter knipsa av kroken och avlägsna allt från handen. Mats tyckte det var förargligt att ta upp deras tid med detta men vi kunde inte få ut den själva. Innan jag kom och hämtade honom för att köra till Falu lasarett hade Klasse försökt, själv satt han och drog och slet men huden är tjock och seg i handflatan.

Det tycks inte finnas något stopp på vad vi råkar ut för och det skrämmer...

Jag tror ändå att jag börjar förstå - vi är SÅRBARA båda två, vi ska vara ödmjuka och öppna inför det som sker. Vi två har något viktigt att förstå och göra och det närmar sig. Det är snart dags!

Ann Catrin skriver också:
"Jag är också upprörd över allt som händer er båda två. Jag tycker inte alls att det är lätt att förstå. Jag älskar dig, min vän och önskar dig allt gott och blir förtvivlad när jag läser om all smärta och alla svårigheter. Samtidigt grubblar jag över vad det är som händer.
Tänk om du är här för att lära alla oss andra som följer dig och din sida en massa viktiga saker. Tänk om det är så att du valt alla dessa uppgifter. Det här låter kanske väldigt hemskt och kallt men det är absolut inte så jag menar.
Någon har sagt till mig att det är bråttom nu med den andliga utvecklingen på jorden. Fler måste utvecklas snabbare, av någon anledning. Förvisso är det ju så att många förslösar sina liv på klag och gnäll och materiella saker utan att tillföra mänskligheten ett enda dugg."


Mats och jag diskuterar och funderar. Vi låter det vila i kväll - vi har två dagar till på oss innan jag får kontakt med sjukhuset igen ( om inget annat akut händer?!) men vi är öppna och låter det som ska ske, ske!


Tillbaka...


22 juni Midsommardagen

Det  kinesiska tecknet för harmoni,
målat av Åsa.

Vi är nu i Falun efter en skön och trevlig midsommarafton och midsommardag tillsammans med Anna och Lasse utanför Långshyttan. Efter akutenbesöket tog Mats och Klasse en åktur på motorcyklarna och därefter for vi, Klasse, Gerd och Jonas till Anna och Lasse. Vi satt på deras veranda och åt matjessill, nypotatis, gräslök, gräddfil, grillad korv, flintastek, sallad, nubbe, vin, öl...
Jag fick tillfälle att prata med Anna om både hennes och mina upplevelser den senaste tiden. Det har hänt mycket!

I morse vaknade jag och mådde dåligt - det var inte ångest utan rädsla och sorg...
Varför? surrade i huvudet...
Varför alla dessa olyckor, varför dessa problem med porten, varför denna rädsla och sorg?

Efter ett långt samtal med Anna och därefter Mats gick jag in i frihetsbilen och la mig tillsammans med Banji och Bubba, vilade och reikade.

Det svåra beslutet...
Jag vet nu vad det handlar om. Sorgen härstammar från blodproppen och det svek jag upplever från behandlingsmetoden, läkare och sjukvård. Jag gjorde allt för att både min kropp och själ skulle ställa upp och låta min kropp ta emot det jag trodde de hade kontroll över...
Nu visade det sig att jag är ett undantag - det brukar inte gå så här...
Min kropp har protesterat mot porten hela tiden - ända från det tillfälle jag blev presenterad för att det skulle ske. Nu har även kroppen och själen protesterat mot cellgiftet. "De" ville hela tiden öka dosen och vid tredje behandlingen var dosen så hög att man måste ge extra medicin för att inte urinblåsan skulle ta skada. Cellgiftet kan inte ges i armen eftersom risken för att det ska läcka ut och förstöra armen är för stor...
Riskerna med att gå in i mina blodkärl via ljumsken och rensa blodproppen säger de inget om - men vad är det som säger att det ska gå bra. Jag tänker på mamma som under en "rutinoperation" blev ett undantag och var tvungen att akutamputeras och sedan dess har levt med outhärdliga fantomsmärtor. Sveriges alla smärtläkare har gjort vad de kunnat men inte lyckats hjälpa henne...
Jag känner mig som ett stort experiment som om man nu gärna går in och testar sina olika specialmetoder på, för att lappa och laga det undantag jag är...
Det är dags att jag lyssnar på experten - mig själv! Det är mig det handlar om! Det är jag som ska ta beslut om vad som ska göras. Då behöver jag fakta! På måndag morgon ska jag ringa Gunn och meddela att de inte får göra någonting med mig förrän vi fått ett samtal med en läkare och blivit presenterade alla alternativ som finns!

Här kommer de frågor vi ska ha svar på (av en läkare) innan JAG beslutar vilken behandlingsmetod som blir aktuell för mig!

  • Vet de något om mitt tillstånd som inte jag vet?
  • Hur stor sannolikhet är det att min bortopererade cancer har spridit sig i min kropp?
  • Var det störst risk att denna typ av cancer sprider sig? Jag vill alltså veta hur stor risk det är att cancern spridit sig och om de vet/har sett en spridning? Får jag hjälp och finns det sätt att kontrollera dessa områden i framtiden?
  • Vilka alternativ finns om man räknar bort porten?
  • Är det bättre att ta t ex 4 cellgiftbehandlingar av normal styrka i armen än att avsluta cellgiftbehandlingen nu?
  • Hur ser de på om jag nu går över till strålbehandling och avbryter cellgiftbehandlingen?

Jag funderar vidare på mina frågor...
Vi bör förbereda frågorna ordentligt. Hittills har vi inte fått veta något om vi inte direkt frågat!
Efter att ha fått svar på våra frågor ska jag/vi ta oss en funderare. Jag räknar inte med att sjukvården är förberedd att möta detta ifrågasättande och att jag ska möta förståelse...

Det som gör det svårt och förvirrande är att jag har fått besked om att min cancer inte är livshotande. Jag VET att jag kommer att överleva detta och att Mats och jag har en annan uppgift här i livet! Detta är oerhört svårt att skriva om eftersom jag inte med vår kulturs referensramar och normer kan bevisa hur jag vet detta. Men jag vet... och jag tror på att det jag känner och fått vetskap om är det rätta!
Nu är jag inne på andlighet igen. Mina upplevelser via frigörande dans, meditation och reikin har gett mig vetskap!
Trots detta tvivlar jag - kan jag se mina barn i ögonen om jag misstagit mig? Kan jag ta emot ett nytt cancerbesked i framtiden utan att anklaga mig själv om jag nu går in och påverkar denna behandling mot läkarnas inrådan? Kan jag utsätta min kropp för denna cellgiftbehandling trots att jag vet att det är i onödan och att kroppen vägrar samarbeta? Vad ska Jag besluta och varför? Jag vill inte vara med - detta känns mycket tungt och svårt - samtidigt som det känns stort och viktigt! Jag är rädd - Herre Gud så rädd jag är! Håller jag på att mista förståndet eller är det just förståndet som håller på att ta över?

Under dagen kände jag mig tryggare och tryggare i mitt första beslut - Kräva alla fakta av läkarna! Det må vara hänt att jag får börja om med cellgiftbehandling 1 om det är det jag beslutar mig för - jag vill inte stressa fram ett beslut! Jag vet vilket steg jag ska ta när det är dags! Jag litar på mig själv! Känns det bra är det rätt och just nu känns det definitivt inte bra!

Utöver detta är jag förväntansfull inför att få insikt om vad det är som Mats och jag ska göra - vi känner att det närmar sig...
I morgon ska jag hämta hem Elin, Åsa och Sotis - de har bott hos sin pappa sedan i slutet av maj och jag längtar sååå efter dem!!!

"Kära Gunilla!
Jävla dej, Gunilla, hur du har det! Men Ann Catrin har rätt (naturligtvis!) - en kamp som din KAN inte vara meningslös. Jag önskar jag hade hennes förmåga att så självklart se vad det är frågan om. Och Solveigs dikt - just precis så är det."

skriver min vän Maria i Vällingby.

"Nu var det länge sedan du hörde något från mig men jag följer din dagbok nästan dagligen och tänker på er alla sex ( Dig, Mats, flickorna och Hundarna) nästan varje dag. Det där med katten var för sorgligt men jag blev så glad när ni tog hand om den och inte bara körde vidare som så många gör. Så har jag mist två katter.
Några uppmuntrande ord ur Nalle Puhs Lilla Instruktionsbok:
 
"Underskatta inte värdet av att göra Ingenting,
av att bara ströva omkring
alldeles ensam eller tillsammans,
lyssna på allt som man inte kan höra och bara ha det bra"

skriver Sylvia i Skogås.

"Ja, alltså jag vill bara säga HEJA! Jag tror att du är på rätt spår med att ta makten över ditt eget liv även i sjukdomen. Nåt jädrans undantag eller marsvin ska du inte vara.
Jag förstår att det är hemskt och svårt och tungt att ta dessa beslut och självklart uppstår en massa oro, typ det du skriver om ansvaret inför flickorna. Men fram till nu har du ju underkastat dig expertisen, ställt upp på deras övergripande behov av att testa behandlingsmodeller och vart har det fört dig? Du tar ju ansvar även för flickorna genom att visa att man inte behöver vara ett offer ens när det är så jävligt som det är just nu. Tala om att ge sina döttrar en förebild!!!
Nä, ta du kontrollen, ställ alla frågor om och om igen tills du är säker på att du har tillräckligt underlag för beslutsfattande och sedan- meditera, känn inåt så kommer vissheten om vad du ska göra. Du är inte till för läkarvetenskapen - den är till för dig!
"
mailar Ann Catrin så fort jag publicerat dagens text...

"Precis! utropar Mats när jag läser mailet högt. "Hon är fin Ann Catrin" fortsätter han... och jag håller med!!

Tillbaka...

23 juni

Kroppen börjar hämta sig efter blodpropp och cellgifter. Jag inser att jag redan i Örebro tappade greppet och återigen behöver fokusera på den friska Gunilla. Jag visualiserar mig som frisk och stark tillsammans med barnen, Mats och hundarna. Det är härliga, lyckliga och harmoniska bilder som väller fram!
Idag ska jag försöka ta till vara denna friskhet som jag bär i mitt huvud och njuta av att barnen kommer hem. Just nu kan jag inte ta något beslut utan måste vänta tills jag fått prata med en läkare.

Jag försöker lägga grubblandet på hyllan och ska ta till vara dagen och att jag och min kropp känner oss starka!


Jag körde hem Mats och hundarna till Lövåsen i regnet och sedan vidare via Torsång till Ornäs och hämtade barnen och Sotis. Ann Mari ringde och vi har inte pratat sedan förra sommaren - båda två har fullt upp... Det var bra att få prata med henne om min situation - hon är sjuksköterska och kan mycket om sjukvården. Vi bestämde oss för att träffas när hon tagit semester om en vecka.
Elin började genast städa i sitt rum och Åsa och jag myser över att allt är som vanligt igen. Vi turades om att sitta vid nya datorn - det är kul!

Annika skriver:
"Gunilla.. att vara herre över sin egen situation innebär, som jag ser det, precis det som du ger dig själv just nu. Att se till att du får ALL information du behöver, och sen ge dig själv tid, ro och lugn att fatta de beslut som känns rätt. Både inifrån och utifrån.
I sjukvården blir man så lätt, även om man tycker att man är medveten och insatt, som ett rö för vinden. Man överlåter, nästan utan att märka det, beslut på dem som tror att det är de som SKA fatta dem åt andra. Och dessutom saknas alltid tid. Tid att tänka och känna efter. Trots att det kanske inte alltid egentligen är så himmelskans bråttom. Det är som om systemet är inställt på stress på nåt vis. Och på att människan inte kan sitta inne med kunskap om sitt egen välfärd. Men eftersom kropp och själ inte alltid är så samstämda, så kan ju inte medicinska värden alltid vara absoluta sanningar, utan man måste också lyssna både inåt och utåt och som du säger vara sin egen expert ...
"

Tack för allt stöd jag får - jag inser att det är jag som ska ta ett beslut utifrån all den fakta jag kan samla in. Det känns inte svårt eftersom jag VET att om det känns rätt så har jag valt rätt!!! Jag blir däremot rastlös - jag vet inte vad som kommer att ske, hur ser sommaren ut? vad kan jag planera? osv. I morgon bitti ringer jag Gunn igen och håller tummarna att det finns en vettig läkare som har tid att ta ett samtal med oss så fort som möjligt!

Fler uppmuntrande mail anländer under kvällen:

"Nej nu får det vara nog! Så här besvärligt ska du inte behöva ha det! Det räcker med att du har bröstcancer, sen ska allt fungera med portar, cellgifter och allt det där.
Jag fick jag en blombukett för ett tag sen när jag mådde som sämst efter min 1:a behandling. På kortet där stod det "kämpa på". Det ringde i mina öron hela tiden mellan illamående och kräkningar. De orden har gett mig stor styrka. Jag tycker de orden säger väldigt mycket i ditt sätt att hantera din situation. Du kämpar verkligen samtidigt som du försöker ta dig för med saker och försöker leva som vanligt.
"

"Lita du på ditt eget förstånd!! Läkare är ju faktiskt bara människor! Ska man tro att läkare är annorlunda...? Är jag cynisk? Nå, ingen annan än du själv kan ju ändå veta vad just du känner - i kropp såväl som själ. Det som inte på något sätt känns bra kan inte heller vara det tror jag. (Jag tycker för övrigt att det verkar oansvarigt av läkarna att inte genast avbryta experimenterandet när din kropp svarade så negativt på det.)
Så, heja, heja!!
"


Gunilla och Mats
Tomas och Elin
Gunilla och Åsa

Vi har lekt med den nya Webbkameran!!!!Tillbaka...


24 juni

Jag har lagt in lite fler bilder från Skåneresan

Mats flyger sitt Harmonyplan utanför Kåseberga.


Min arbetskompis Maria mailar:
"Hej kära Gunilla!
Har läst dagboken!
Nu får det vara alldeles absolut nog! Finns det inga gränser??? Hur många prövningar ska man behöva stå ut med??? Nu är det hårt för er. Jag känner med er och tänker på er ofta och frågar VARFÖR???? Men det finns ju inga svar, det enda jag känner på mig är att det kommer att bli väldigt bra efter alla dessa prövningar ni fått stå ut med. Det märks att gnistan finns hos dig fortfarande och det är huvudsaken. Ta de beslut som känns bäst för DIG och kräv svar på dina frågor!!
Vi pratade om dig på morgonfikat idag och vi är många som känner med dig och håller tummarna! Du berör oss alla!"


Jag känner ett enormt stöd och det är ovärderligt!
TACK!

Jag har varit på vårdcentralen och lämnat PK-prov för att få rätt Waran-dos.
Dessförinnan ringde jag Gunn på onkologmottagningen. Det känns mycket bra att prata med henne - hon har lärt känna mig och förstår vad jag vill. Hon ska ordna så att vi får träffa en läkare snarast möjligt. Det har varit tre läkare inblandade i de beslut som tagits (kärlkirurgi, röntgen och onkologi). Efter telefonsamtalet tänker jag att det inte borde vara min sak att skaffa en helhetsbild men det tycks vara så det fungerar - var och en av experterna uttalar sig inom sitt område och ingen tar ansvar för helheten. Det är alltså jag - experten på helheten - hela Gunilla Rohlin, min kropp, själ och tanke, som står inför detta beslut...
Jag inser naturligtvis att läkarna kanske inte har denna insikt - att även min kropp och själ är expert... Men jag ska stå på mig!!!!

Vi har börjat en röjning av lägenheten, röjning och ommöblering. Det går inte fort men är nödvändigt...


Jaana mailar:  
 "Det är rätt Gunilla, kämpa på! Det är DIN kropp, DITT liv och DU bestämmer!! Tyvärr inser inte sjukvården alltid det men sjukvården finns faktiskt för VÅR skull och inte vi för dem som det ibland verkar. Men jag är övertygad om att allt kommer att lösa sig till det allra bästa till slut! Det måste göra det!
En av anledningarna till att jag är övertygad om att det kommer att gå bra är att Gunillarosen blommar! Den är inte stor än, bara ca 30 cm hög, men den blommar ändå så fint med fem cerise blommor.
"

Att Gunillarosen blommar känns lovande!!

Jag sitter hemma och väntar på telefonsamtal från Gunn. Klockan 16.15 har jag ännu inte hört något...

Precis före klockan 17.00 ringde Gunn. Hon hade inte lyckats få veta något mer under dagen. På onsdag kommer den kvinnliga onkolog från Uppsala som jag pratade med i torsdags hit. Henne kan jag få en tid med! Gunn arbetar med andra arbetsuppgifter i morgon men är tillbaka på onsdag.
Jag räknar alltså med ytterligare en lugn dag i morgon. Åsa åker till Hellmansö. Jag ska åka och hjälpa Mats att tömma den ateljé han haft i Långshyttan. Vi skulle ha tömt den tidigt i våras men det har kommit så mycket emellan och nu är det väldigt lite kvar och snabbt gjort bara vi tar oss i kragen...


Tillbaka...
 

25 juni

Åsa har nu åkt iväg till Hellmansö. Falu kommun anordnar dessa resor för sommarlovslediga skolbarn. Jag har haft en natt med mycket drömmar.
Jag ska nu försöka röja lite mer i lägenheten innan jag åker för att hjälpa Mats fast datorn är ett bra sätt att fly - jag sitter hellre här än städar...
Jag har lagt till ytterligare ett par foton från Skåne.
 

Dessa målningar är gjorda av Mats pappa Leo och finns i Kåseberga.


"Ängeln" Gunn på onkologen ringde precis. Eftersom den kärlkirurg som varit med och tagit beslut har gått på semester ville den i mitt fall nyinsatta kärlkirurgen att jag skulle röntgas innan han ville diskutera mitt fall med de andra läkarna. Jag ska alltså röntgas genom att kontrastvätska sprutas in i min port så att man kan se vart den tar vägen och var proppen sitter. Därefter tar läkarna ett nytt samtal och jag får träffa Uppsalaonkologen för att bli informerad. Gunn försäkrade att det inte finns några risker med denna röntgen. I eftermiddag ska jag få besked om när röntgen ska ske!
Detta förfarande känns rimligt och jag uppskattar att de är noggranna. Trots detta blir jag oerhört berörd - Denna situation är väldigt speciell och jag får arbeta mycket med att känna tillit och behålla lugnet...
Mats har kört motorcykel till Vansbro med Klasse på förmiddagen. Han ringer när han kommit tillbaka - det känns bra, för jag behöver honom!

Min kusin Eva skriver:

"Vi har träffats, kanske nästan varje sommar hos mormor, men det var först i Nicaragua som du blev du. Jag upptäckte att du var en otroligt fin och kärleksfull person, glad, sund, rättvis och du lärde oss lite om stjärnorna, och du lärde mig att det inte bara var jag som fick ångest när barnen gjorde vågliga saker och att man fick vara rädd. Vi blundade ihop. Lite mystisk, spännande och som en frisk liten virvelvind är du. Jag är så tacksam att jag fick uppleva den sidan också och inte bara den lilla docksöta kusinen. Därför gör det så ont, nu när du har det så svårt och jobbigt. Jag tänker på dig varje dag och nu har jag bestämt att jag ska gå in för att be, varje morgon innan jag går upp ska jag be för dig/er. I det stora hela känner man sig så otroligt liten, som en liten prick och inte ens en prick om man börjar tänka på den oändlighet som omger oss. Hua det är lite otäckt."

Jag tänker mig den där oändligheten som Universum och den är alla våra själar en del av. Det kan kännas otäckt men också tryggt. Min själ är större än min kropp och hela universum hjälper mig nu och alltid. Min kropp hyser min själ och tidigare har jag valt att låta kroppen bära ansvaret för själen. Detta har orsakat att jag dragit på mig dessa sjukdomar - ansvaret har varit för stort... Numera försöker jag lyfta av kroppen detta ansvar - den behöver bara ansvara för sig själv. Själen och hela Universum hjälper till.

Min syster Karin skriver:

"Usch vilka motgångar du haft på sistone! Men vem vet - det är kanske som det ska - det blir kanske bättre i längden så här. Nu får du anledning att verkligen ifrågasätta alla åtgärder och bara gå med på sådant som verkar väl grundat och genomtänkt.
Det är klart att det går bra! Du och Mats har alldeles säkert en stor uppgift framför er. Ni ska skapa ett nytt, gemensamt och rikt liv, tillsammans med barnen och hundarna. Friska och fulla av energi ska ni göra precis det som är viktigt för er och som ger er balans."


Nästa "ängel", Lilian, ringde en stund senare och meddelade att jag ska vara på röntgen kl 14.00 i morgon. Troligtvis får jag träffa onkologläkaren Gunilla på torsdag...

När jag efter Evas inlägg hade beskrivit hur jag tänker mig själen och "Universum" (Detta ord har jag lånat av Mats - jag antar att det är det somliga föredrar att kalla Gud) infann sig ett stort lugn. Detta universum är min bubbla - min trygghet av tankekraft mm.

Tänk att jag stängt av detta i så många år och låtit min kropp dra det tunga lass den gjort! Det behövdes ett par rejäla smockor för att jag skulle öppna ögonen...

 

Jag sänder en varsin digital Gunillaros till "ÄNGLARNA"
Lilian och Gunn, sköterskor på onkologmottagningen i Falun,
för att ni är så förstående och omtänksamma!
TACK!

Mats har lite besvär med sitt öga idag igen. Han har ett läkarbesök inbokat på torsdag och det känns bra att han får kollat att allt är som det ska. Vi bestämde oss för att hoppa över ateljén idag igen. Jag stannade hemma, gjorde några ärenden på stan och fortsatte röjandet här hemma. Elin lagade lasagne som vi åt när Åsa kommit hem.
Tomas kom tillbaka från sin Stockholmsresa och dök upp framåt kvällen...
Tillbaka...26 juni

Jag har nu tagit in Bröstdagboken i FrontPage (ett program som hjälper till att göra webbsidor) och det har blivit lättare att hålla ordning på sidorna. Tidigare har jag kodat sidorna i ett textdokument och därefter fått se hur det blev...

Mats kommer hit och följer med till röntgen i eftermiddag.

 

Rapport från Jaana:
"Jag pratade med rosen igen i går. Jag hann med det mellan alla regnskurarna. Den har en massa nya knoppar nu, så den kommer snart att blomma ännu finare. Och, hör och häpna, det är den enda rosen i trädgården som inte är angripen av bladlöss..."

Det bådar gott...

Röntgenbesöket i eftermiddag fortsatte i samma anda som tidigare. Jag hade fått besked att jag skulle gå direkt till röntgen kl 14.00. När jag kom dit var de förvånade att jag inte hade en nål isatt i porten för det ville de inte göra. Vi gick då upp till onkologen, hittade Gunn och fick en nål isatt.
Tillbaka på röntgen begärde jag att Mats skulle få vara med och han fick ett blyförkläde och stod vid min huvudända hela tiden. Röntgenläkaren sprutade in kontrastvätska och tog bilder från olika håll. Han sa att han inte kan se något stopp någonstans fastän det inte går att få ett backflöde. Det finns alltså något som fungerar som en backventil någonstans men det går inte att se var på röntgenbilderna. Allt ser precis ut som det ska!
Så gick vi tillbaka till Gunn som befriade mig från nålen och lite stygn... Vi fick en läkartid hos onkologen i morgon kl 11.30. Mats ska på återbesök hos sin ögonläkare kl 13.15.

Detta röntgenresultat och att det på de tidigare röntgenbilderna
inte går att se var blodproppen sitter gör det hela mycket märkligt...

I morgon ska vi samla all fakta och alla alternativ från läkaren och sedan gå hem och låta allt falla på plats innan JAG beslutar hur behandlingen ska fortsätta!


 
mmmm


Dock: detta att leva,
vad är det mer än treva
sig fram i ett sparsamt
och hemligt ljus,
att famla så varsamt
mot dagen i öster,
att tyda dessa röster
till vad de innebär,
att bli den man är!
Allt annat är rus!


Gunnar Ekelöf 

Foto: Åsa Båve

mm

 

Tillbaka...

27 juni


Ingenting blir som man tänkt sig
men allt är som det ska!

Jag hade svårt att somna igår kväll, försökte låta bli att fara iväg med tankarna, surfade och såg på TV i stället.

Så blev det torsdag och dags för läkarbesök... trodde jag!
Vid 9-tiden ringde syster Lilian från onkologen. Läkarna hade träffats på morgonen och beslutat att jag skulle in på röntgen idag för att via ljumsken gå in i ådrorna och göra en skrapning av porten/proppen. "Hade jag ätit frukost? - annars skulle jag göra det fort. De skulle återkomma med tidpunkt!" Jag sa att jag begärt att träffa läkaren innan något gjordes - "det skulle jag hinna..."

Jaha, knappt vaken satt jag och kände mig omtumlad och överkörd...
Jag ringde och väckte Mats. Nä! kände vi båda två... Mats skulle slänga på sig kläderna och komma så fort som möjligt, bestämde vi.

Nu fick jag samtal nummer två, från syster Maria på onkologen. "12.15 skulle ingreppet ske på röntgen, kom hit till 11 så ska du gå och ta ett PK innan... och så räknade de med att ge mig cellgifterna idag också..."
Jag upprepade att jag hade sagt till Gunn att jag inte tog emot någon behandling förrän jag talat med en läkare. Vi beslutade att de inte skulle beställa cellgifterna - "men då får du vara beredd att vänta..."

Fortfarande omtumlad, överkörd och gapande satt jag nyvaken vid köksbordet!
Jag trodde att jag klart och tydligt hade klargjort att jag inte tog emot någon behandling förrän jag talat med läkaren och hade hela bilden klart för mig. Dessutom skulle Åsas bästa kompis från Luleå, Anna, komma med tåget kl 11.30 så vi hade beslutat att jag skulle släppa av Åsa på stationen kvart över 11 och barnens farmor lovade att köra hem dem. Så var det också Mats återbesök hos ögonläkaren kl 13.15, då kan han inte vara med och jag gör ingenting utan honom...
Telefonsamtal med Mats igen och han tyckte att jag skulle ringa tillbaka och förklara och avboka röntgen - det tyckte jag också men jag var jätteupprörd och kunde inte tänka klart!
Nu har det hänt igen - de beslutar och frågar inte - de tar för givet att jag tacksamt tar emot vad de erbjuder!

Efter en längre stunds eftertanke ringde jag upp och fick tala med Lilian igen. Jag förklarade en gång till att jag själv aktivt ville delta i min behandling och att jag därför begärt detta samtal med läkaren och att jag inte kunde göra röntgen idag eftersom Mats inte kunde vara med... Att jag kände mig överrumplad och överkörd... Efter lite diskussioner fick jag tala direkt med läkaren.
Hon respekterade direkt min önskan och vi beslutade att vi skulle komma till samtalet kl 11.30 och att hon skulle avboka röntgentiden!

PUST! Ingenting blir som man tänkt sig men allt är som det ska!

Mats och hundarna kom, vi lämnade hundarna hemma, skjutsade Åsa till stationen och for till sjukhuset.

Den kvinnliga onkologen från Uppsala, Gunilla Enblad, tog emot oss direkt.
Vi hade ett mycket bra samtal och upplevde ingen stress utan hann ställa och få svar på de frågor vi ställde.

Cellgifter (cytostatika):
Vad gäller cellgiftet och styrkan så förklarade hon mer om teorierna om att styrkan tidigare bestämdes utifrån kroppsvikten men troligtvis även behövde anpassas efter effekt beroende på andra personliga egenskaper. Att hon rekommenderat mig att stanna på den nivå den andra behandlingen var på, var att hon trodde på dessa teorier. Det är mer "känsla än vetskap".
Den extra medicinen för att skydda urinblåsan var utan biverkningar och ges därför rutinmässigt när man nått en viss styrka.
 

Min cancertyp (ductal - gångcancer):
2 cm - inte särkilt stor
1 av 4 körtlar hade metastas -
inte så bra
elakartad -
mindre bra
ej hormonkänslig -
mindre bra
Jag befinner mig inte i högriskgruppen utan i mellanriskgruppen.
Utan cellgiftbehandling är risken för återfall mer än 50%. Med cellgiftbehandling är risken för återfall 30-40%.
Det vanligaste är att canceråterfall sker i brösten, lymforna runt brösten, på skelett, lungor och lever.
I mitt fall har de lungröntgat och tagit blodprov som brukligt är och ingenting tyder på att cancern har spridit sig.
Det finns fall där lymforna är utan metastaser men cancern har ändå spridit sig i kroppen.

Blodproppen:
Troligtvis hade den första blodproppen gått direkt efter att porten satts in och den fylldes på och blev akut när jag var i Örebro.
Blodproppar orsakade av port-a-cath sätter sig oftast i armarna.
Blodproppar skapade av cytostatikan sätter sig oftast i benen.
Min blodpropp kommer att lösa upp sig själv och har troligtvis redan börjat göra det. Den sitter inte i anslutning till port-a-cath:en.

Port-a-cath:en:
Hon hade läst vidare i min journal efter telefonsamtalet och kommit fram till en annan lösning. Eftersom det bara är en "strumpa" som sitter över öppningen på portens plaströr kan de försöka lösa upp den med ett läkemedel som ges via porten. Om detta inte fungerar kan man ändå ge cellgifter eftersom man på röntgen kan se att det inte sitter en blodpropp och hindrar cytostatikan att gå ut i kroppen.
Min port kan inte tas bort förrän man tagit bort Waranmedicinen ett par veckor innan. Detta bör göras snarast möjligt efter avslutad cellgiftsbehandling.

Alternativ:
Om inte porten ska användas kan man ge cytostatikan i armen. Detta är ett risktagande eftersom blodådrorna blir skörare av gifterna och den röda vätskan är vävnadsretande och skadar fettvävnaderna. Vart 5:e år inträffar en sådan skada och då måste armen lagas med plastkirurgi.

Den hastiga handläggningen berodde på att de tyckte att jag råkat illa ut och ville vara snabba att återkomma till behandlingen. Arbetssituationen på onkologen var dessa dagar mycket stressad och personalen hade inte haft möjlighet att tala ordenligt med varandra  - därför hade inte informationen mellan dem gått fram.

Hennes bestämda rekommendation var att jag fullföljde cytostatikabehandlingen. De personer som hon mött som avböjt och fick återfall hamnade i en mycket svår situation... En vecka hit eller dit spelar ingen roll för behandlingen.

Vi fick gärna ringa om vi kom på fler frågor och
vi kom överens om att jag skulle få betänketid och kontakta henne onsdag i nästa vecka då hon åter arbetade här i Falun.

Som vanligt gick vi till andaktsrummet efter samtalet och jag tände ett ljus för min skyddsängel Doris, ett för Mats, ett för mig och ett för Universum. Vi satt tysta en lång stund, för första gången var jag inte ledsen utan nöjd och tacksam. Tacksam för att jag stått på mig, för att samtalet med läkaren gått så bra och att läkaren var så vettig och framför allt att jag vågat följa mitt inre. Jesus stod där framme på altaret och såg riktigt nöjd ut han också...

Vi  beslutade att låta all fakta och information komma till ro innan vi pratar vidare om det. Vi har tid på oss att fundera. Det anmärkningsvärda var ändock att det felaktigt stod i journalen att isättning av porten och FEC-behandlingar skett i Örebro och att om jag inte avstyrt ingreppet på röntgen idag hade möjligheten att lösa upp proppen via porten inte varit aktuell att prova!

 


Tillbaka...


28 juni

Det var en tuff dag igår! Jag var alldeles slut igår kväll, tittade på en film med tjejerna, åt popcorn och snaskade och försökte landa i verkligheten igen... och hade svårt att sova så dessa rader kom till mitt i natten.


Denna underbara bild fick jag på ett vykort från Ann Catrin!

Efter mitt läkarbesök gick vi ut i sjukhusparken och tog en fika innan vi gick vidare till Mats läkarbesök. Hans öga blir bättre och bättre och allt ser bra ut!
Klockan halv fyra var vi hemma igen, lagade mat och Mats rakade mitt huvud med rakhyvel.
Jag ringde mamma och pappa som är hos min syster Karin i Stockholm. Mamma engagerar sig särskilt mycket, eftersom hon drabbats av sina problem med blodådror och sjukhus. (Under en rutinoperation i hennes förkalkade blodådror gick allting fel och de var tvungna att akutamputera hennes ben. Hon har levt med outhärdlig fantomvärk sedan dess...) Vi ska träffas i Gävle på lördag då en av pappas systrar fyller år och kusiner och fastrar/farbröder samlas till en liten släktträff.

Ur gårdagens mail:
"Att engagera sig i vad som sker med ens egen kropp (och därmed med den egna själen) är aldrig fel. Jag är så glad och tacksam över att du orkar kämpa som du gör."

Ur gårdagens gästbok:
"Hej Gunilla!
Det var ett tag sen jag var in på din sida. Har läst mig genom Din bröstdagbok och tycker att det är underbart att Du orkar skriva om alla problem som dyker upp. Vet inte om det är på sin plats men jag måste säga det ändå. Din svenska är bara så bra och Du har en härlig talang att berätta så att man hänger med hela tiden. Fortsätt! det är nödvändigt för alla som drabbas av livets hårdhet att läsa om någon som kan klara av det! Jag tror alla, både inom och utom vården, har nytta av att följa din berättelse. Jag tänker ofta på Dig! Hoppas att Du känner det och vet att Du inte kämpar ensam! "
skriver Stig. Han tar fantastiska bilder, bl. a  finns hans humleblomster på Bröstdagbokens förstasida. Hans bilder finns på http://www.outsidepix.net/.

En Gunillaros ger jag till läkaren Gunilla för att hon var så öppen och bra att ha att göra med.

En Gunillaros ger jag till Stig för hans uppmuntrande ord!


"Universum"

Som jag tidigare berättat har min tro, min andliga utveckling, förändrats under sjukdomen. Jag tänker mig Universum som alla våra själar. Detta ord har jag lånat av Mats - jag antar att det är det somliga föredrar att kalla Gud. Jag vill inte använda Gudsbegreppet eftersom det är så personifierat.
Våra själar är större än våra kroppar och en del av själen är ditt ego - jaget, den andra delen är gemensam för oss alla. Detta universum är den bubbla som jag tidigare beskrivit. Om jag känner efter kan jag känna hur hela universum hjälper mig nu och alltid.

Min kropp hyser min själ och tidigare har jag valt att låta kroppen bära ansvaret för själen. Jag är övertygad om att detta har orsakat att jag dragit på mig sjukdomar. Numera försöker jag lyfta av kroppen detta ansvar - den behöver bara ansvara för sig själv. Likaså försöker jag lyfta av själen ansvaret för kroppen. Kropp och själ samarbetar men det är inget jag medvetet behöver arbeta med. Det är därför tilliten är så viktig. Mitt ego kan medvetet och omedvetet samarbeta med kroppen och själen. Om jag lyssnar och känner efter så vet jag när dessa delar samarbetar och är i balans. Det är då det känns bra och rätt och det är så jag får veta vad jag verkligen vill.

Meditationen, den frigörande dansen och reikin har öppnat mina ögon för detta.
Vi har massor av kunskap, gåvor och klokhet att hämta om vi bara öppnar oss och vågar se vad vi har inom oss!


"BRA Gunilla!! Du stannar upp, dig själv och alltihop, och kräver tid, tid att tänka och att få den information DE ÄR SKYLDIGA ATT GE DIG!!
Man SKA inte behöva bli glad och förvånad över att man ges det man har rätt till, eller att någon är noggrann eller vänlig mot en inom sjukvården! Jag blir så djävla arg... jag skulle vilja sitta i en av dina fickor och hoppa fram och bita dem som inte sköter sitt jobb och ger dig det stöd och den hjälp du SKA ha. I armen. RIKTIGT DJÄVLA HÅRT! Håll i hatten och varandra - så ni orkar- och fortsätta att vara den som bestämmer!"
skriver Annika.

Åsa och Anna har nu vaknat och undrar varför jag inte har öppnat min post - jag fattade ingenting eftersom två postpaket låg under någonting i köksröran. Jag öppnar dem ivrigt och Ann Catrin har skickat tre av sina favoritfilmer på video...
I det andra paketet låg det en sommarpresent från en av våra kunder - en bok och en cd med talböcker!!
TACK!!!!!!!!!!!!!!!!

Sylvia från Skogås skickade "riktig" post och en fin sommarbukett kom med brevbäraren idag! Tack Sylvia - vi har aldrig träffats men du blev så mycket verkligare när jag fick ditt fina vykort!

Jag for till Mats i Lövåsen och blev bjuden på god lunch (potatisgratäng och rökt sik). Mats har börjat sin landningsprocess efter operationen och allt krångel. Det var skönt att se honom så lugn och tillfreds... Han ska fortsätta landningsprocessen under helgen - jag hejar på!
Vi tog en tur till ateljén och stannade hos Anna och Lasse. Mats ska vara djurvakt till på söndag kväll och vi fick instruktioner om häst-, höns-, får- och kaninskötsel.

Nu är jag tillbaka i Falun. Flickorna ska laga middag om en stund. Just nu sitter de och tittar i skolkatalogen från Luleå - deras gamla skolkamrater har växt de också!
I kväll ska vi se på video tillsammans och i morgon åker vi till Gävle för att träffa släkten! Jag känner mig oerhört frisk och i mycket bra balans. Det har varit bra att få ta paus från blodproppar och cytostatika. Jag minns nu hur det känns att vara alert, frisk och "normal"... ska försöka komma ihåg det i framtiden. Jag kommer igen och får tillbaka kraften så småningom!

Servern för denna sida kommer att ligga nere i morgon och på söndag. Jag återkommer med dagboksskrivandet så fort allt fungerar igen! Sidans URL/adress kommer också att förändras. På http://hem.passagen.se/agda90/index.html kommer jag att publicera den nya adressen så fort allt är klart!

Trevlig helg Gott Folk!

Tillbaka...29 juni

Jag testar om jag kan lägga ut något på servern idag.

Flickorna och jag har varit i Gävle och träffat mamma och pappa, min syster Karin och pappas syskon med familjer. 12 av oss 16 kusiner var där. Det var sju år senast allesammans träffades...
Roland, en av kusinerna tog emot i sitt hem i Hemlingby. Jättetrevligt och viktigt att bibehålla kontakten tycker jag. Nu hann och orkade jag inte prata med så många som jag önskat men bara att se varandra kändes bra det med!


Tillbaka...30 juni

Jag har fått en hälsning och ett fotografi från Lars Gudmundsson i Malmö. Vi har haft kontakt sedan jag började med min hemsida - besök gärna hans hemsida och titta på hans fantastiska målningar och fotografier!!!

Pildammsparken i Malmö
Foto: Lars Gudmundsson

Barnen städade vardagsrum och kök, jag hall och badrum så nu börjar det se hyfsat ut här hemma.

Jag har varit ute och åkte motorcykel för första gången... Jag satt bakom Mats som körde såå försiktigt eftersom han vill att jag ska tycka det är kul. Första tiden blundade jag och höll så hårt att jag fick kramp och vi fick stanna var 10 minut. När jag började må illa var jag så illa tvungen att titta och det gick bra det också. På slutet kunde jag slappna av mer och började förstå att det kan vara njutbart också... Jag känner mig mycket stolt över att jag vågade och ska gärna åka fler gånger. Förstår att det är en träningssak...

Fortsättning 
Bröstdagbok

Start
Innan operationen
På sjukhuset
Efter operationen
Efterbehandling april
Efterbehandling maj


Gunillas sida

© Gunilla Rohlin 2002 - 2006


"Fågel blå"©Eva Stenström Liljenberg