Gunilla Rohlins Bröstdagbok

Augusti 2002
1 | 4 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15-31

Start | Efterbehandling:
april  maj  juni  juli
 

,

 

 

1 augusti

Sent i går kväll kom Elins vän Elin från Luleå. Hon ska stanna en vecka och det gläder mig att flickorna bibehåller kontakten med sina bästa vänner uppe i Luleå. Det är kärt besök, Elin känns som en i familjen!

I dag bär det av till Sälen. Bubba och jag ska köra upp i lugn takt. Det ska bli spännande att se om jag kan lära mig flyga modellflygplan - jag räknar med att behöva ordentlig vägledning!! För säkerhets skull packar jag också ner några böcker...
Jag kommer tillbaka på söndag eftermiddag/kväll och tidigt på måndag morgon ska Åsa
operera bort sina halsmandlar så dagboksskrivningen kan dröja tills hon har blivit bättre...

Trevlig helg allesammans!!
Tillbaka...

 

4 augusti
 

Vi hade härliga dagar i Tandådalen!
Mats hade hyrt en lägenhet med 10 bäddar i Panoramahusen. Vi fick gott om plats och fredag till söndag bodde även Anna, Lasse, Hans och valpen Wilma hos oss. Sälenfjällens modellflygplansklubb ordnar årligen denna träff där modellflygare från Norge och Sverige träffas för att flyga hangflyg och umgås.
Vi fick åka lift upp på Hundfjället och där uppe gick det mycket bra att flyga i vindarna. Under fredagen fick jag provflyga (det var inte lätt och jag blev ruskigt nervös...) och titta på alla fantastiska plan av varierade storlekar och flygförmåga. I går var det sämre vindar (inte ett moln på himlen) så de flesta gav upp ganska tidigt på dagen. Lasse och Hans var där hela dagen och fick gång på gång klättra ner i sluttningen för att hämta sina plan... Kvällen startade med en gocarttävling mellan Sverige och Norge (Norge vann...)och fortsatte med grillkväll, flyguppvisningar, fyrverkerier, eldslukning och "mingel". Jag tyckte det var jätteroligt att bli invigd i denna värld - som saknar generationsgränser. Påtagligt var att flygningen är manlig - jag såg ingen kvinna som flög! Däremot var många familjemedlemmar med under dagarna!
Jag körde ensam hem mitt på dagen. Mats, killarna och hundarna stannar tills i morgon.

Åsa har flyttat hem och i morgon bitti ska hon operera bort sina halsmandlar. Ikväll ska Elin och Elin laga tacos...

www.corpus.nu fungerade inte när jag försökte nå min Bröstdagbok i eftermiddag. Jag vet inte vad det är för fel... Tills vidare publicerar jag denna sida på annan server.

Tillbaka...

 
6 augusti

Åsas operation gick mycket bra men det tog hela dagen.
Vi var där klockan 7.15 och tillbaka hemma igen 18.30. Det var intressant att få vara anhörig och bredvid. Jag fick vara med in i operationssalen tills hon sov och mötte henne i uppvaket när allt var klart. Själva ingreppet tog en timme. Personalen var helt fantastisk - hjälpsamma, respektfulla och proffsiga!
På avdelning 45 verkade personalen överbelastade! När vi kom var receptionen för dagavdelningen stängd och vi blev ombedda att vänta i väntrummet. Receptionen öppnade 7.30 men ingenting hände förrän klockan 9. Vi tyckte att vi skulle fått veta vad vi väntade på och skulle gärna kommit till klockan 9 i stället. Vi fick träffa narkos- och operationsläkarna och klockan 10.40 opererades hon. När vi kom upp från uppvaket vid 2-tiden fick Åsa ligga i ett rum och piggna till. Det kändes lite oklart vad vi där väntade på, vid 4-tiden kom oprationsläkaren, skrev recept på värktabletter och berättade om operationen och vad vi skulle tänka på den närmaste tiden.
Åsa var naturligtvis medtagen, hade svårt att svälja men var uppe och kissade och klarade operationen bra! När smärttabletterna slutade verka hade hon det besvärligt - det skavde och kändes obehagligt förutom att hon hade svårt att svälja!
Väl hemma bäddade vi ner henne i min stora säng. Där kunde hon ligga och slumra, titta på Tv och bli ompysslad. Värktabletterna är effektiva och hon har sovit bra hela natten. Jag fick väcka henne en gång för att hon skulle få tabletter.

Jag var alldeles färdig efter en dag på sjukhuset - jag låg bredvid Åsa och tittade på TV men bara somnade så jag la mig tidigt. Mats och killarna hade kommit tillbaka till Lövåsen på kvällen. Idag reser Joel och Tobias vidare och Mats veckolånga samvaro med båda sina barn är över...

Efterdyningarna efter cellgiftbehandling 3 är nu över. Uppe i Sälen var jag oerhört trött och orkade inte vara särskilt aktiv. Magen var också konstig ända tills i lördags. Nu känner jag mig nästan som vanligt igen - skönt!!

Ur dagens mail:

"Äntligen är din bröstdagbok uppe igen och abstinensen är botad! :-) Den hör ju till de dagliga rutinerna nu för tiden; borsta tänderna, kolla Rapport och läsa dagboken... annars är det nå't som fattas."

Kusin Eva mailar ett citat av R. Niebuhr:

"Skänk mig jämnmod att foga mig i det jag inte rår över,
mod att ändra på det som står i min makt att ändra på
och vishet att skilja det ena från det andra
"

 

Vardagen börjar för allt fler, det är bara jag som fortsätter leva i sjukskrivningens tecken. I natt drömde jag om jobbet och jag börjar sakna det! Tur att jag har så mycket annat roligt att sysselsätta mig med... Förutom målning och utflykter med frihetsbilen har jag en ansenlig hög med böcker som väntar på att bli lästa!

Idag tar jag mig en riktigt slö dag - Åsas operation tog även på mina krafter! Mats ringde när killarna hade åkt. Han skulle klippa gräset på flygbanan och tycka riktigt synd om sig själv...

Tillbaka...

7 augusti

Åsa mådde hyggligt ända fram till kvällen. Hon ska regelbundet ta värktabletter under första veckan och somnade tidigt efter att fått en ny omgång tabletter...
Elin från Luleå var här sin sista kväll, vi åt friterade bananer, de spelade minigolf och såg video tillsammans med Tomas och Daniel. Sedan låg flickorna och pratade till tidig morgon - trots att Elins tåg gick 7.30.

Nu sover min Elin igen, Åsa har fått värkmedicin och somnat om. Jag har bytt batterier på vår nya trådlösa mus eftersom den börjat bete sig konstigt. Trots det fungerar den inte och jag har resolut tills vidare plockat fram min gamla mus...

Ytterligare en ljuvlig sommardag väntar, med skön klar morgonluft.


Kropp, själ och ande
Jag tycker att jag känner mig i väldigt bra balans. Mycket tack vare att jag dagligen både mediterar och reikar.

Meditationen tar hand om själen och ser till att jag mår psykiskt bra... I meditationen kommunicerar egot (den medvetna delen av själen - jag föredrar att kalla den för Gunilla) med den omedvetna delen av själen och anden.

Reiki är en slags healing och tar hand om kroppen och ser till att den kommer i balans. I reikin kommunicerar kroppen med anden.

Om Gunilla mår bra mår även kroppen bra och tvärt om.

Även om inte kroppen mår utmärkt mår den så mycket bättre och tar hand om sig själv/läker så mycket bättre om Gunilla bibehåller sin balans. Smärtor och obehag blir oerhört oviktiga om jag ser till att må psykiskt bra och "kopplar" bort det fysiska från det psykiska. Detta fungerar numera riktigt bra för mig - jag har kunnat koppla bort kroppen från mig själv dvs Gunilla! Tidigare har jag omedvetet låtit kroppen vara den som givit mig budskap om hur min kropp och själ mår. Ofta har den fått bära en mycket tung börda och jag är övertygad om att det är orsaken till både min struma och bröstcancer. Reikin har medvetandegjort mig om detta och befriat kroppen från ansvar över själen.

Min medvetna kontakt med anden är delvis en ny upplevelse, jag har haft denna kontakt tidigare under alla år jag har mediterat utan att veta om det. Denna kontakt är numera mycket påtaglig och stark och sker med ett inre språk och bilder (mer mönster och färger) som inte kan beskrivas med ord.
Anden är för mig en sammanslagning av allas själar, en samlad klokhet och vishet som vi alla har tillgång till om vi tillåter vår kropp och vårt ego att öppna sig för det. Det är egentligen oerhört enkelt och anden bidrar till tankekraft, healing och balans.

Jag har reikat för Åsas del också under operationen och därefter. Hon vet om det och accepterar att jag gör det. Jag är övertygad om att det delvis är därför allt gått så bra!

Förstår ni någonting alls?
Jag har svårt att formulera det jag vill berätta men detta var ett försök!

Jag mår alltså oerhört bra och har utvecklats till något för mig mycket bättre! Min omgivning märker det också. Så här beskriver Ann Catrin mötet med mig i förra veckan för Gävlegänget:

"Jag träffade en lugn, stabil, och (nästan) flintskallig Gunilla som såg mycket frisk ut. Vi pratade och skrattade och pratade och skrattade. Det var som vanligt roligt att träffas och en stor lättnad för mig att med egna ögon se vår kraftfulla kompis vara som vanligt fast ännu mer sig själv - om nu någon förstår hur jag menar."Tillbaka...

8 augusti

Under gårdagen mådde Åsa  ganska bra, hon hade svårt att prata och hade ont men var uppe en hel del.
Barnens farmor kom på eftermiddagen med nykokt saft och sylt och vi satt ute på verandan och fikade. Vi kunde bjuda av kakor från mormor Agdas 100-årsfest!

Mats hade tagit det lugnt och behöver ytterligare någon dag att ta igen sig på. Han åker till Skottland om två veckor och ska banta ner sig några kilon för att skinnstället ska sitta bekvämt.

Jag njuter också av att bara vara hemma. Min cykel är snart reparerad, tvätthögen minskar och lite annat smått och gott blir gjort.


Foto: Sture Bäck

Om Åsa orkar åker vi ut till flygfältet i eftermiddag. Jag vill provflyga Mats motorflygplan och det är grillkväll för modellflygarna.

Åsa mår bättre idag och följde med till flygfältet.
Oj, oj, oj...
Jag klarade det!!!!!!!
Först övade Mats och jag med ett plan som vi drog upp med gummiband. Flygtiden är ganska kort och jag blev stressad men lyckades ändå förstå något av hur det fungerar. Sedan grillade vi korv och därefter hjälpte Magnus mig att flyga motorflygplanet och jag flög i åttor, gjorde en loop och kunde styra!!!!!!!!!!!!!!!!! Tillslut var jag alldeles darrig av upphetsning och kunde inte flyga mer men LYCKLIG är jag! Det var jättekul!

Tillbaka...

 

9 augusti

Jag hittade nedanstående text på en av Webringen Nordiska Gudinnors hemsidor.
Jag får ofta höra att jag är stark och att jag ska kämpa. Jag håller med om att jag är stark men inte pga. att jag kämpar utan pga. att jag vågar känna tilltro och lyssna på mitt inre. Jag vägrar kämpa - Jag följer med i livet och vet att det som sker är det som ska ske och att jag gör det jag ska göra!

Texten till vänster är originaltexten, till höger har jag ändrat de sista raderna så att jag tycker att det stämmer utifrån min synvinkel:

Att vara stark

Att vara stark är inte
att aldrig falla,
att alltid veta,
att alltid kunna.

Att vara stark är inte
att alltid kunna hoppa högst eller vilja mest.
Att vara stark är inte
att lyfta tyngst,
att komma längst eller att alltid lyckas.

Att vara stark är att se livet som det är,
att acceptera dess kraft,
att ta del av den,
att falla till botten,
slå sig hårt och komma upp igen.

Att vara stark
Är att våga hoppas
när ens tro är som svagast.

Att vara stark
Är att se ljus i mörkret och
att alltid kämpa för att nå dit.
 

~ okänd författare ~

Att vara stark

Att vara stark är inte
att aldrig falla,
att alltid veta,
att alltid kunna.

Att vara stark är inte
att alltid kunna hoppa högst eller vilja mest.
Att vara stark är inte
att lyfta tyngst,
att komma längst eller att alltid lyckas.

Att vara stark är att se livet som det är,
att acceptera dess kraft,
att ta del av den,
att våga följa med,
att titta och känna vad det är som sker
och lyssna på mitt inre.

Att vara stark
är att följa min inre röst.

Att vara stark
är att känna tilltro
att det som sker är det som ska ske
och att det jag gör är det jag ska göra.

 

När jag träffades Ann Catrin i förra veckan citerade hon en äldre kvinna, jag tror att det var ungefär så här:

"Jag ångrar ingenting av det jag gjort i mitt liv, det har gjort mig till den jag är idag och JAG ÄR EN FANTASTISK KVINNA!"

Vad stolt jag ska känna mig den dag jag ärligt kan säga detsamma...

Annette, en gammal internetbekant, skriver i gästboken:
"Hej Gunilla.
Din sida är så fin och jag tycker det är så starkt av dig att skriva om din bröstcancer, det måste vara ett stort stöd för många i liknande situation. Hela din hemsida är läcker, det har jag alltid tyckt. Önskar dig en mysig fortsättning på sommaren.
Kram, Annette"

Tillbaka...

10 augusti

Allt är som det ska!     Jag gör det jag ska!

Jag lever numera med övertygelsen om att allt är som det ska. Att jag gör det jag ska är en nyare tanke, men en följd av den föregående. Jag har svårt att acceptera vissa av mina handlingar - efteråt är det lätt att tänka att jag borde sagt det eller gjort så...
Nu försöker jag i stället släppa det jag gjort - det jag gjorde var för att jag skulle det och kan lära mig något till nästa gång om jag vill det...
Med detta synsätt tar jag ett steg i taget och blir mer medveten om nuet och det val jag har just nu och det känns bra...

Åsa blir bättre och bättre. Hon pratar tydligare och har allt mindre värk. Hon fortsätter att ta smärtlindrande och kan nu äta vad som helst.

Jag fortsätter att ta dagarna som de kommer. Värmen gör nog sitt men jag är trött och sover mycket. Idag är det en vecka kvar till nästa cellgiftbehandling och jag känner mig som vanligt igen. Min kortkorta snagg sitter kvar än så länge.

Ikväll ska vi alla gå på bio och se Minority report.

    
Så här fin var Elin när hon gick på 9:ornas vårbal.

Tillbaka...

 

11 augustiVi sov länge...
Vi har haft en underbar dag! Mats, hundarna och jag for till Lövåsen och körde sedan ut i skogen. Vi letade efter ett bra ställe dit vi kan ta Anita och hennes familj. Vi brukar träffas allesammans och laga mat och äta ihop några gånger per år. Denna gång ska vi ut i naturen och grilla.
Först besökte vi den skogsglänta Mats hittade förra året. Nu var där en damm - regnandet hade gjort att gläntan var översvämmad. När vi gick runt gläntan hittade vi stora fina kantareller - lagom till 4 lunchsmörgåsar! Tack för det!!
Vi körde vidare till Svartviken. Det var den perfekta utflyktsplatsen, med färdig eldstad, sjö och vacker omgivning. Solen tittade fram och vi slängde av oss kläderna och tog vårt första dopp (och antagligen enda...) i sommar - vattnet var bara lite kallt!

Hemma hos Mats åt vi kantarellsmörgåsar och tittade på Kajsa Bergqvist när hon tog guld i höjdhopp. Det var spännande!!!
Jag tog med mig Bubba och körde hem till Falun framåt kvällen.
Tillbaka...
 

12 augusti

Måndag och sista sommarlovsveckan.
Idag ska jag lämna PK-prov, vi ska ut och grilla med Tage och Anita en kväll, IKEA i Valbo ska få ett besök, på fredag är det dags för cellgiftsbehandling 4 och på kvällen ska vi fånga kräftor. I övrigt vill jag måla och flyga med modellflygplan...

Att kämpa och hoppas...

Jag funderar mycket på vår inställning till livet och de sista raderna i "Att vara stark":

Att vara stark är att se livet som det är,
att acceptera dess kraft,
att ta del av den,

att falla till botten,
slå sig hårt och komma upp igen.

Att vara stark
Är att våga hoppas
när ens tro är som svagast.

Att vara stark
Är att se ljus i mörkret och
att alltid kämpa för att nå dit.

Jag ändrade raderna till:

Att vara stark är att se livet som det är,
att acceptera dess kraft,
att ta del av den,
att våga följa med,
att titta och känna vad det är som sker
och lyssna på mitt inre.

Att vara stark
är att känna tilltro
att det som sker är det som ska ske
och att det jag gör är det jag ska göra.

 

Jag funderar vidare:
att falla till botten, slå sig hårt och komma upp igen.
Varför ska jag slå sig hårt? Måste jag det?

Jag ändrade till:
att våga följa med,
att titta och känna vad det är som sker
och lyssna på mitt inre.
Vara som vattnet som flyter runt stenen, bara följa med och sluta samman igen när stenen är passerad...

Är att våga hoppas
när ens tro är som svagast.

Varför ska jag hoppas? Förutsätter det att någon annan gör nåt - att jag är ett offer?

Jag ändrade till:
Att vara stark
är att följa min inre röst.
Det är där inne svaren finns. Det är jag och ingen annan som har svaren och jag kan välja att handla därefter...

Att vara stark
Är att se ljus i mörkret och
att alltid kämpa för att nå dit.

Varför kämpa? Varför inte tända ljuset själv och se efter vad det är som sker?

Jag ändrade till:
Att vara stark
är att känna tilltro
att det som sker är det som ska ske
och att det jag gör är det jag ska göra.

Orden kämpa och hoppas utgår ifrån att jag är ett offer, att någonting utifrån har gjort mig illa och någonting ska komma och rädda mig. Det känns uppgivet och undergivet...
Jag vägrar därför kämpa mot detta något (i mitt fall just nu cancern) och jag vägrar hoppas att något/någon utifrån ska komma och rädda mig!

Cancern har inte skickats på mig från någon elaking utifrån - jag har förvärvat mig den själv - så är det, jag är övertygad! Ska jag då kämpa mot mig själv och ta mina sista krafter och slå den elaka cancern på käften - eller hoppas att någon annan gör det åt mig!?
Jag väljer att acceptera att jag orsakat den själv, titta på och känna efter vad som sker och lyssna inåt. Varför blev det så? Jag accepterar, följer med och lyssnar utan att stånga mig blodig mot stenen som ändå redan ligger där. Jag hoppas inte att jag ska samlas ihop bakom stenen och bli hel igen. Jag vet att jag ska bli det eftersom jag vill det - så jag lyssnar till min inre röst, försöker följa det jag hör och känner tilltro till att det som sker är det som ska ske och att jag just nu gör det jag ska göra.

Duvan är en symbol för alla oss som drabbats av cancer...
Tillbaka...

 

13 augusti


Jag fick aldrig någon ordination på mitt waran igår, så nu jagar jag sjukvårdspersonal som kan ordna det.
I eftermiddag ska vi åka till Svartviken och grilla med Tage och Anita. Vädret är varmt med soldis - lika som igår. Solen tittar fram emellanåt.

Åsa är nu nästan helt bra. Hon tar fortfarande panodil mot värk, mest på kvällen. Elin har fått en rejäl förkylning och är hemma ovanligt mycket för att kurera sig inför skolstarten. Hon börjar på Lugnetgymnasiet och går "Sam - dansk" första året. Därefter ska hon gå i "Sam - Media".

Jag memorerar hur bra jag kan må inför fredagens FEC-behandling. Ska försöka ha det extra bra de sista dagarna innan dess.

Mats ringde precis, han påpekade att jag använt pronomen som sin, sitt och du i dikten... Alldeles riktigt - så hade jag inte menat. Vilken tur att jag har en så bra kritiker! Dikten är omskriven av och för mig - detta gäller mig inte dig eller i allmänhet. Var och en måste hitta sitt eget förhållningssätt, detta är inte en "sanning" som jag anser att alla ska följa utan det är mitt val! Nu har jag ändrat i texten!

Nu har vi varit ute och grillat. 4 vuxna och 5 tonåringar samsades runt grillelden och hade det gemytligt. Regnet låg hotade i luften, det var alldeles vindstilla och mycket varmt... Mats och hundarna badade. Precis när kaffet kokat klart och bara Åsas banan låg kvar på glöden kom regnet. Vi satt en stund under det tak som fanns och småpratade om högstadiet, gymnasiet och August utbildning i Gävle innan vi skildes vid 18-tiden. Det känns värdefullt att umgås på detta sätt. Tage och Anita har varit mina vänner sedan 70-talet och vi har träffats då och då under barnens uppväxt. Vi träffas, lagar mat ihop och gör någon utflykt emellanåt. Även tonåringarna uppskattar våra träffar!

Ur dagens mail:
"Jag har nu kommit ikapp med dagboken (det har känts tomt att inte kunna läsa...!), och som vanligt talar dina kloka ord direkt till mej tycker jag! Tänker mest på "Att vara stark", och din omtolkning av texten. För hur lätt är det inte att se sig själv som ett offer! Jag gör det oerhört gärna i alla möjliga situationer, och kanske speciellt i mitt förhållande till min mamma, som är oerhört komplicerat.
När jag läste din dagbok slog det mej: om man ser sig som ett offer så kommer det att krävas upprättelse och erkännande från motparten (i detta fallet mamma då, som är ännu bättre än jag på att se sig som ett (...oskyldigt...) offer) för att lösa problemet, och - let's face it - det kommer inte att inträffa! Om man väljer att inte se sig som ett offer öppnas ju en hoper nya vägar att gå för att komma vidare i livet. En massa nya prekära frågor också, misstänker jag, men ändå...! Vilka möjligheter, tanken hisnar!
Så - än en gång - tack för nya perspektiv på livet Gunilla, och fortsätt att må bra!"

Ett citat av Erna Bombeck:
"Så här ser min morgonritual ut.
Jag öppnar ett sömnigt öga,
tar en förskräckt  blick i spegel
och upprepar med övertygelse:
Detta är jag och jag är underbar.
För Gud gör inte skräp.


Ann Catrin har skickat det citat jag tidigare försökte minnas:
When asked if I have any regrets, I answer."'Why would I? Everything that has happened to me, made me the lady I am today. I am honest and courageous. My life has presented me with opportunities, and sometimes it has pushed me down, but it has made me what I am today. Fun, energetic, talkative, interesting, helpful and just a darned good person. I love challenges.
Chazy på ICQ


Tillbaka...

14 augusti

Oj, vad svårt jag hade att sova i natt. Somnade men sov oroligt, hade mardrömmar om allt möjligt konstigt...

Idag ska jag uträtta en del ärenden på stan och sedan köra hem till Mats. Jag längtar efter att fortsätta måla och vi ska även ta ett tag med husbilen.
Vi firar sju månader tillsammans!! Vårt förhållande känns fantastiskt!!! Vi har hittat en bra samlevandsbalans med tillräcklig egentid och tillräcklig tid tillsammans... Egentligen handlar det om att dela varandras helhet istället för att vara en förutsättning för den!!!

Tack Mats för att du finns och är den du är!


Här ser ni mig (storflygaren) i Sälen.
Det vackra flygplanet är tillverkat av en Älvdalsbo.


Tillbaka...

Fortsättning


Bröstdagbok
Start | Innan operationen | På sjukhuset | Efter operationen
Efterbehandling: april
| maj |
 juni | juli


Gunillas sida

© Gunilla Rohlin 2002 - 2006


Hit Counter