Bröstdagbok

Gunilla Rohlin 2002

 
 
 

 

 

Föregående sida

vecka 44
Bröstdagbok av Gunilla Rohlin
En fantastiskt innehållsrik hemsida. Gunilla skriver om hur det är att drabbas av bröstcancer. Du kan ta del av hennes tankar och reflektioner samt hennes själsliga utveckling och reflektioner kring detta med bröstcancer. Otroligt gripande och bra site. Den bästa jag sett på länge. Bege er dit!

När jag ändå är inne på "skrytavdelningen":

Ur gästboken:
"Hej Gunilla! Det här var verkligen den bästa hemsida jag någonsin sett, jag är väldigt imponerad!
Mvh. Sara"




24 - 26 oktober - Dag 6 - 8

Innan jag reste i onsdags hade jag kontakt med syster Berit på onkologmottagningen här i Falun och hon ordnade så att min dosa kommer att tas bort kl 15.00 den 6 november! Det känns fantastiskt skönt men samtidigt är jag orolig för ingreppet.

Dag 6-8 efter sista cellgiftsbehandlingen:
Hungern fortsatte. Blåsor i munnen och på läpparna.
Sov oroligt. Kroppens tydliga stress började övergå till fysisk trötthet och matthet.

Dagarna i Skåne var mycket bra! Vi bodde jättefint i Fredriks lägenhet, min syster Birgittas familj och vi tre. Han hyr en trea mitt inne i Osby. Eva lånade ut en av deras bilar så att vi lätt kunde ta oss till Bjärnum.

Torsdagen upptogs av begravningen.

Under fredagen spelade Hasse, Emil och pappa golf. Vi andra (kvinnorna) promenerade till kyrkogården för att titta på graven med alla blommor och umgicks i största allmänhet. Mamma brukar alltid vila en stund mitt på dagen men hoppade över för att hinna vara med oss så mycket som möjligt. På kvällen uppvaktade vi pappa som fyller år i början av november - det är ovanligt att vi är hemma alla tre barn när han fyller år. Vi avslutade kvällen med att spela sällskapsspel, Män mot Kvinnor, och hade underbart roligt, många var skratten och generationernas gemenskap stärktes...

På lördagen reste vi alla hemåt. Min syster Karin skulle upp till Stockholm för att tidigt på söndagsmorgonen ta flyget mot sitt nya liv i Havanna. Birgitta, Hasse, Malin och Emil for iväg vid 8-tiden för att hinna med Gotlandsfärjan från Oskarshamn.
Vårt tåg gick 11.55 och vi hann röja och tömma lägenheten och åka förbi Bjärnum innan dess.
Tågresan gick bra. 7 timmar på 3 olika tåg. Mats mötte vid stationen och hade gjort mat till oss som vi åt innan flickorna "bubblade" iväg till sina vänner på olika håll.


Lilla Agdas begravning
Begravningen hölls i Bjärnums kyrka. Agdas tre döttrar med familjer, kusin Eva med familj, övrig släkt, grannar och vänner samlades till ett vackert avsked.

Carolina sjöng närmare Gud till dig och Tryggare kan ingen vara, Eva läste en underbar dikt och mormors vita kista pryddes av vackra blommor och ljus.
Vi är åtta levande barnbarn och vi bar ut kistan ur kyrkan till bårbilen. Mormor ska kremeras och urnsättas samtidigt med min moster Ingegerd.

Tidens gång var tydlig, det var inte länge sedan mammas kusiner var medelålders och kraftfulla och vi tremänningar hade framtiden för oss...

Åsa ritade av Lilla Agdas orkidé som numera blommar så fint hemma hos mamma och pappa...

Alla mammas kusiner stod åldrade vid kistan och tog avsked av den sista i deras föräldrageneration. Min tremänning Annette stod där istället för Annalisa som avled tidigare i år...
Mamma och hennes systrar är nu bara tre och mamma är äldst. Kusin Eva är äldst i deras familj.
Vi är åtta medelsålders kusiner som alla haft en alldeles särskild relation med vår mormor och att få bära ut kistan tillsammans kändes mycket bra.
När vi kom ut ur kyrkan föll tunga regndroppar.

Begravningen var mycket fint arrangerad och denna dag kommer för alltid att dröja i mitt minne.
Innan vi skildes samlades vi i församlingshemmet och åt tillsammans .

Tidens gång...


27 oktober - Dag 9
Nu är vi hemma i Falun igen och vi tog tacksamt emot en extra timme för att sova ut i morse... Jag var övertrött och hade halsbränna och kunde inte somna i natt. Klockan var nog närmare 4 innan jag somnade.
Idag tar vi det extra lugnt. Mats har bytt till vinterdäck och åkt en sväng till Långshyttan. Vi andra "häckar" framför dator och TV och gör det vi orkar.

Dag 9 efter sista cellgiftsbehandlingen:
Mitt vänstra öga som besvärat mig genom att vara torrt och skava är nu nästan helt återställt. Slemhinnan i munnen och blåsorna är nästan borta. Naglar och nagelband är på bättringsvägen. (Jag ser nu fyra tydliga ränder över naglarna efter de fyra förra behandlingarna.) Idag har jag inte känt den omättliga hungern...
Tillbaka

 

28 oktober - Dag 10
Måndag, första lovdagen för Elin och Åsa...
Åsa har innebandyträningar hela veckan. I övrigt planerar vi att ta det lugnt. På fredag ska både Elin och Åsa till tandläkarspecialisten för att förbereda inför kommande tandställningar. Därefter tar vi tåget till Örebro för att fira Allhelgonahelgen hos barnens faster och kusiner.

Jag la mig mycket tidigt igår och vaknade följaktligen tidigt idag. Utsövd men något snuvig känner jag mig...

Igår hämtade Mats hem Banji. Hon har det mycket bra hos Anna och Lasse, bl a hjälper hon till att ta in hästarna varje kväll. Nu ska hon vara med oss ett tag men återvänder säkert ganska snart till Långshyttan och hästfarmen.

Ur senaste tidens mail:

"Jag säger som resten av gänget, sicken tur för oss att vi har Mats som håller oss uppdaterade. Hälsa och tacka!
Jag måste säga att du är jäkla strong som orkar flänga härs å tvärs genom landet! Själv är man frisk som en nötkärna men blir alldeles utmattad av att resa..."

"Gunilla, jag är så glad att du avslutat cellgiftsbehandlingen och att du nu tar nästa steg mot tillfrisknandet. Din dagbok är min kvällslektyr så jag finns med dig i tankarna varje dag."

Välkommen hem Gunilla! Skönt att allt gått bra och att det blev en fin begravning. Grattis till allt positivt om Dagboken också!!"

"Vad skönt Gunilla, att sista behandlingen är gjord. Det måste kännas oerhört befriande att porten och allt kemiskt ska bort nu. Jättehärligt!  Nu börjar vägen framåt igen. Det känns som om giftperioden liksom stoppade upp allting, ( och det skulle den ju också) men nu tar allt fart igen. Det känns litet som vår!!! Som att nu börjar det spira och värmas och kvittra  på något vis. Låter kanske larvigt, men vår är vad jag direkt associerar till. Att det vänder mot värme och ljus."

"Vad skönt att du snart blir av med dosan!!! Snusdosan håller du hårt i, förstår jag enligt ditt scriptboard! Det kan du väl unna dig i alla fall!"

"Jag ville bara vinka till dig från ett höstruggigt Sundsvall och skickar varma och stärkande tankar så gott jag kan."

"Angående dosor, så kommer du ju s.a.s. att vara nära sjukvård och akuta insatser när de opererar bort den så inte kommer de att låta dig förblöda!! Det blir bara bra att bli av med den!"

Dag 10 efter sista cellgiftsbehandlingen:
Känner mig lite snuvig. Vet att idag och i morgon är de dagar då jag har sämst motståndskraft. Är trött och matt likaså men kroppens första stressymtom är definitivt borta! Svettningarna kommer bara ett par tre gånger per dygn.

Jag skjutsade Åsa och kompisar till och från innebandyträning och lämnade PK-prov på lasarettet på förmiddagen. I eftermiddags åkte vi till Anna och Lasse i Långshyttan och jag fick se Banji driva in hästarna!!! En fantastisk syn...

Solen sken och vi hade en underbar höstdag!

 Tillbaka

29 oktober - Dag 11
Jag tycker att tanken att jag nu har kommit till våren och ljuset är fin...
Jag går nu mitt nya liv till mötes. Uppräkningen har börjat!

Igår visualiserade jag situationen som helt återställd:
Hur var jag innan? Hur förändrad är jag? Hur vill jag vara?

Den senaste månaden har jag förstått hur pass påverkad jag ändå är. Långsam, initiativlös och matt. Jag har haft svårt att både se och erkänna detta för mig själv.
Jag är otålig... jag vill känna mig återställd nu, inte vara snuvig och trött!!! och jag inser att om det har tagit ett halvt år att förgifta min kropp bör det ta minst lika lång tid att bygga upp den igen. Igår kom jag på att jag var rastlös och stressade mig själv.

Nu försöker jag att bli medveten om min otålighet och låta tiden ha sin gång. Om jag inte rusar iväg utan tar allt som det kommer vet jag att allt blir så mycket bättre.

Jag vill  långsamt "vakna upp" så att jag hinner ta med mig alla nya tankar och skapa mitt nya liv så som jag vill ha det.
Den nya Gunilla måste få växa fram!

Åsa, Elin, Mats och Bubba

Mats och flickorna har varit fantastiska. Elin och Åsa säger att det har märkts att jag på senaste tiden varit trött och olik mig. De har fått ta ett större ansvar men framför allt tror jag att de känner att jag inte orkar engagera mig i dem och allt annat lika mycket. Mats accepterar hur det än är och stöttar mig både i motgång och medgång. Tack vare dem och alla underbara släktingar och vänner har jag ändå stått ut och haft det så bra jag kan! TACK!

Åsa, Elin, Mats och Bubba. Bilden är tagen tidigt på morgonen på Åsas 14-årsdag.

Tillbaka

30 oktober - Dag 12

Dag 11 efter sista cellgiftsbehandlingen:
Trött och lite nere, jag har svårt med tålamodet - vill bli återställd nu!
Upptäcker att nästan alla ögonfransar är borta och ögonbrynen har uttunnats rejält. Däremot tycks den stubb som vuxit ut på huvudet sitta kvar.
På kvällen fick jag ont i halsen, är snuvig sedan tidigare.

Igår tog hundarna, Mats och jag en promenad på Jungfruberget och vårt humör steg. Jag var inte så svag som jag trott. Dagsformen varierar verkligen. Flickorna har fullt upp med sina vänner. Det är skönt för dem att få ledigt och kunna koppla av skolan ett tag.

Min husläkare ringde, Warandoseringen förändras hela tiden. Han berättade att jag ska äta Waran till den 12 december (6 månader). Kirurgen ska tala om för mig hur jag gör inför borttagandet av dosan.

Jag har beställt Kinesisk massage, hos Kristine på Zonkraft i Falun, till både Mats och mig nästa vecka. När jag fick den förra behandlingen av Anita bestämde jag mig för att vi skulle unna oss en varsin behandling när cellgiftbehandlingen var över!

På kvällen var jag på frigörande dans - å så skönt!
Jag orkar inte dansa särskilt länge, jag rör mig långsamt och energisparande och sitter/ligger mycket. Däremot får musiken igång positiva processer.
Just nu har jag svårt att finna glädjen och att låta bli att återfalla i gamla invanda mönster. Jag litar fullständigt på min kropp - den är mycket stark och fixar återhämtandet på ett fantastiskt sätt. Däremot vacklar jag mentalt - Hur vill jag vara? Vad vill jag med resen av mitt liv?
Denna gång skulle vi plocka fram det lilla barnet inom oss. Det var inte svårt, det är där jag befinner mig nu, när jag försöker forma om mitt liv. Jag är den 5-åriga Gunilla som trodde på skyddsänglar och trodde att jag var Jesus! Härifrån vill jag hitta den nya Gunilla som med hjälp av livserfarenhet och tillit fortsätter leva ett friskt liv!
Jag ska försöka att följa med i floden och låta bli att slå mig "blodig" mot alla stenar i mitt flöde. Med mig har jag Doris som ständigt finns närvarande och omsluter mig.
Musiken och dansen fick mig att hitta tillbaka till barnet Gunilla och övertygelsen om att:

Allt är som det ska och jag gör det jag ska!

Dag 12 efter sista cellgiftsbehandlingen:
Idag vaknade jag med sårig hals och snuvan fortsätter. En hederlig förkylning som jag hoppas inte blir värre.

Jag fick detta från Ann Catrin och fick mig ett GOTT SKRATT!

Elva människor hängde i ett rep under en helikopter, tio män och en kvinna. Repet var inte starkt nog för att hålla för dem allihop så de bestämde att en var tvungen att släppa taget för annars så skulle de alla falla… De kunde inte bestämma vem som skulle bli tvungen att släppa taget förrän kvinnan höll ett gripande tal. Hon sa att hon frivilligt skulle släppa repet för att hon var kvinna och van att offra sig för make och barn och för män i allmänhet utan att få något tillbaka. När hon avslutat sitt tal började alla tio män att applådera…

SKICKA DETTA MAIL TILL EN INTELLIGENT KVINNA SÅ ATT HON FÅR NÅGOT ATT LE ÅT IDAG, OCH TILL DE MÄN SOM DU TROR KAN HANTERA VERKLIGHETEN.

Kväll:

Det kom ett mail:
"Hej Gunilla! Jag har suttit i flera kvällar nu och läst din underbara hemsida. Jag började förstås med bröstdagboken eftersom den berör mig så mycket. Jag har själv gått igenom endast 1 FEC ännu och har mått pest.
...
Det är konstigt men jag har "bara" varit sjukskriven sedan 3 september och jag känner att jag redan har lärt mej så mycket om mej själv. Jag hatar denna cancer, men ibland känns det inte fel att vara sjukskriven och ta en paus för att  få tid att "skapa" sej själv igen. Man glömmer så lätt bort sej själv. Jag är en typiskt sådan, anpassar mig för mycket och glömmer att jag är viktig och att man faktiskt har mer att ge som person om man är i harmoni med sig själv.
Så nu har jag gått tillbaka till att hitta min andliga sida och tänker prova det som erbjuds. Som t.ex. gemensamma meditiationskvällar, frigörande dans och mycket annat. 
Här är en affirmation som jag ofta upprepar till mig själv, perfekt när man är ute på långpromenader i det vackra höstvädret. Louise Hay har skrivit den för kvinnor med brösttumörer:
Jag är viktig. Jag är att räkna med. Nu sköter jag mig och ger mig näring med kärlek och glädje. Jag låter andra vara sig själva. Vi är alla trygga och fria.
"



Tack för det fina mailet! (Hör gärna av dig igen- jag fick inte din korrekta mailadress!)

Jag har skapat mina egna affirmationer:

  • Jag är hel, kärleksfull, förlåtande och frisk!
  • Allt är som det ska och jag gör det jag ska!

I eftermiddags blev jag sämre, värk i öronen mm Fortfarande klassisk förkylning så jag försöker hålla humöret uppe men det är lite svårt...

Jag har blivit kallad till ett läkarbesök (återbesök) på onkologen i Uppsala den 19 november. Jag förstår ingenting?! Jag har aldrig tidigare varit i Uppsala... Ska ringa i morgon bitti och få klarhet!

Tillbaka

31 oktober - Dag 13
Jag har sovit jättegott i natt och vaknade utan ont i öronen men snuvan håller i sig! Jag har precis bestämt mig för att skjuta på Örebroresan - jag vågar inte äventyra borttagandet av dosan nästa vecka...

Magnetröntgen av mitt knä har bokats på Falu lasarett den 15 november kl 7.00 för att jag ska hinna till Gävle också...
Uppsalaonkologen förstår inte heller varför jag blivit kallad dit - vi strök tiden och jag kommer att bli informerad om och varför ett läkarbesök hos dem skulle bli aktuellt...

I morgon nollställs Tjejringens topplista och jag har legat etta under slutet av oktober:

 

Dag 13 efter sista cellgiftsbehandlingen:
Långsamt, långsamt börjar det gå upp för mig att cellgiftbehandlingen är slut! Jag samlar ihop resterna av medicinerna och ska gå till apoteket med dem!!!
Egentligen är det först i dagarna som min uppräkning ska börja. Nu ska mina värden ha varit nere i botten och börjat vända uppåt...
Magen är inte riktigt normal än. Ögonbrynen rasar. Jag har lite värk i mina muskler. Svettanfallen är inte lika täta, kanske bara 5 ggr per dygn. Jag är mycket trött men dagsformen varierar. Jag längtar efter att kunna hålla mig vaken på kvällarna.

Tittade på TV-programmet Debatt igår kväll. En kvinna med livmoderscancer från södra Dalarna deltog. Hon har bestämt sig för att inte ta emot skolmedicinen och hennes tumör är i stort sett oförändrad efter ett år med alternativbehandling. I programmet framställdes egentligen enbart Vidarkliniken som alternativ och det är  ett statligt stött testprojekt. Ett kort inslag där olika alternativmedicinska sidor på Internet visades, en syremaskin och en blandning av vodka och vitlök visades som alternativ. Ordet Kvacksalvare nämndes ett par gånger. En cancerpatient som var botad med skolmedicinen och som ansåg sig överfallen av kvacksalvare deltog också.

Jag tycker att det skulle vara mer intressant att seriöst titta på alternativmedicinen och ge oss intresserade en möjlighet att värdera de olika metoderna! Kvinnan i programmet fick inte föra fram det hon gjorde i tidningen samma dag - varför kan patienter som väljer alternativmedicin inte få detta betalt - samhället sparar massor av pengar på att hon avstår skolmedicinen...

Då ska jag tänka om - Det blir Halloween här hemma i stället. Flickorna blir säkert uppbokade med vänner men lite stämning vill jag skapa här hemma...

Jag har haft kontakt med kirurgmottagningen och fått veta att jag ska sluta med Waran på lördag. Porten tas bort under lokalbedövning ( tandläkarbedövning...) och jag får ligga kvar där tills jag känner mig lugn och inte är rädd för att blöda mer!
Jag börjar få ordning på webbkameran... Här ser ni porten som ska tas bort. Det går även att ana slangen som går upp i halsen.

 


Ann Catrin har skickat ytterligare en underbar ängel
med blått hår och guldvingar...

Tillbaka

Fortsättning

 
 
 


Bröstdagbok
Start | Innan operationen | På sjukhuset | Efter operationen
Efterbehandling: 
april | maj |
 juni
| juli | aug | sept | okt

© Gunilla Rohlin 2002 - 2006

 

 

Översikt över mina webbsidor